Reprezentantul guvernului UE va participa și la reuniunea comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene.
Vizita oficialului european are loc pe fondul îngrijorării Bruxelles-ului atât în ceea ce privește rata scăzută a aborbției fondurilor europene alocate României, cât și a modului în care a fost cheltuită o parte a acestora.
Reamintim faptul că, în urmă cu câteva luni Comisia Europeană a decis să suspende temporar plățile în cadrul unei axe a Programului Operațional Regional, solicitând modificarea legii privind achizițiile publice. Spre sfârșitul anului trecut plățile au fost reluate însă, recent, deconturile au fost suspendate pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
Gestionarea fondurilor comunitare alocate României devine o problemă tot mai spinoasă pentru Bruxelles. Acestea au consitutit și subiectul discuției purtate săptămâna trecută în capitala UE de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso și premierul Ungureanu.
În urma acestei întâlniri, șeful executivului comunitar a declarat: ”Fondurile structurale şi de coeziune ale UE sunt o parte crucială din potenţialul de creştere al ţării. Aşa cum a spus premierul Ungureanu, absorbţia deplină a fondurilor disponibile ar putea creşte PIB-ul cu 1,8% pe an. Actuala rată de absorbţie, de 7,4%, pe an este extrem de mică”.