Ministrul român al Justiţiei a avut o discuţie, joi, cu comisarul european pentru Justiţie, belgianul Didier Reynders. Principalele teme abordate de către cei doi au fost Mecanismul privind Statul de Drept şi legătura acestuia cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), operaţionalizarea Parchetului European, transpunerea şi implementarea unor directive UE, dar şi respectiv digitalizarea justiţiei.

Stelian Ion promite desfiinţarea SIIJ până la finalul lunii februarie

Stelian Ion a discutat în sistem videoconferinţă cu Didier Reynders. Ministrul Justiţiei a comunicat şi decizia Guvernului de a adopta cu prioritate proiectul de desfiinţare a SIIJ. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ar trebui desfiinţată până la finele lui februarie, a spus Stelian Ion.

Comisia Europeană este deschisă către un dialog constructiv şi permanent la nivel tehnic în procesul de transpunere şi implementare a directivelor UE, a transmis comisarul Didier Reynders.

„Apreciem angajamentul noului Guvern în scopul consolidării şi asigurării stabilităţii reformelor, precum şi sprijinul valoros acordat de autorităţile române în contextul Mecanismului privind Statul de Drept. Este important ca iniţiativele Guvernului să fie susţinute de sistemul judiciar şi adoptate de Parlament, în urma unei dezbateri aplicate şi orientate spre stabilitate şi predictibilitate normativă”, a declarat comisarul european pentru Justiţie, potrivit Agerpres.

Guvernul se angajează să finalizeze cele trei proiecte de legi ale justiţiei

Ministrul Stelian Ion a subliniat importanţa instituirii, la nivelul Uniunii Europene, a Mecanismului privind Statul de Drept. El a exprimat sprijinul deplin acordat de către autorităţile române Comisiei Europene în acest exerciţiu.

Oficialul român a comunicat decizia fermă a Guvernului (confirmată prin memorandumul adoptat în data de 20 ianuarie 2021) de a finaliza şi transmite Parlamentului, în cursul lunii aprilie 2021, cele trei proiecte de legi ale justiţiei, puse în dezbatere publică în septembrie 2020.

Proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ va fi adoptat cu prioritate, în Guvern, până la sfârşitul lunii februarie 2021. Apoi, el va fi transmis spre adoptare, în procedură de urgenţă, în Parlament.

România susţine operaţionalizarea Parchetului European ce va fi condus de Laura Codruţa Kovesi

De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat susţinerea pentru operaţionalizarea Parchetului European, prezentând cele mai recente demersuri întreprinse în scopul adaptării legislaţiei naţionale şi selectării procurorilor europeni delegaţi.

„Proiectele de lege care vor fi transmise Parlamentului se bazează inclusiv pe recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Stabilitatea, predictibilitatea şi coerenţa legilor justiţiei sunt prioritare pentru Ministerul Justiţiei.

Transpunerea corectă şi completă a tuturor directivelor UE reprezintă o prioritate a Programului de Guvernare în domeniul justiţiei, la fel ca şi procesul de digitalizare a sistemului judiciar”, a declarat Stelian Ion.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin