Noi detalii despre activitatea fostului ministru USR al Justiţiei, Stelian Ion, şi despre întârzierile în cazul desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Cătălin Predoiu recunoaşte că Ministerul Justiţiei este unul dintre cele mai grele din Guvern

Actualul deţinător al funcţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit, duminică, despre activitatea fostului ministru. “Ştiu cât e de dificilă poziţia în Ministerul Justiţiei, e un post complex”, a afirmat ministrul Predoiu.

“În general, evit să mă pronunţ pe mandatele predecesorilor şi pentru faptul că ştiu cât e de dificilă poziţia în Ministerul Justiţiei, e un post complex.

Toate ministerele au complexitatea lor, aici particularitatea e că trebuie să joci simultan în mai multe sfere ale statului, ale puterii de stat: executiv, legislativ –  eşti în Parlament, să susţii proiecte, propui proiecte-, puterea judecătorească, – eşti membru CSM, pe linia de siguranţă naţională – membru CSAT, Agenda externă e complicată.

Trebuie cumva să ştii să îmbraci multe costume şi să le schimbi rapid ca să intri în jocul fiecărei table de şah. E şi simplu, şi complicat ce s-a întâmplat anul trecut”, a declarat ministrul Justiţiei, invitat la B1 TV, notează News.ro.

Stelian Ion, criticat dur: Premisele erau bune. (…) Este un joc cu o miză de ţară

Totuşi, Cătălin Predoiu a adus o serie de critici activităţii lui Stelian Ion, subliniind că au existat toate premisele ca în 2021 să aibă loc modificări în domeniul justiţiei, inclusiv desfiinţarea SIIJ.

“Ăsta nu e un joc de copii, cu jucăriile tale să te joci cum vrei tu. (…) Greşeala cred că a fost să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv”, a afirmat actualul ministru despre Stelian Ion.

“Premisele erau bune pentru că noi, în 2020, neavând majoritate, n-am trimis spre Parlament niciun instrument legislativ pregătit în minister, asta de comun acord cu membrii Guvernului, cu prim-ministrul, cu preşedintele, cu partenerii europeni, chiar şi cu liderii de grup parlamentar din toate partidele, adică toată lumea a fost de acord, cumva, că în 2020 trebuie să aşteptăm alegerile, să vină un Parlament care e proaspăt ales, legitimat prin vot şi să îşi asume reforma justiţiei într-o configuraţie sau alta.

Şi noi am pregătit instrumentele – legile justiţiei, proiect desfiinţare SIIJ, pus chiar în dezbatere publică şi trimis CSM la vremea respectivă, exact acum doi ani, în februarie 2020 – deci era tabla aşezată ca la biliard, dacă vreţi, bilele erau aşezate în faţa fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo şi mers mai departe.

Nu avea nimeni pretenţia şi aşteptarea ca instrumentele pregătite de noi să rămână în aceeaşi configuraţie complet, la virgulă, să spunem, dar trendul era deja prestabilit şi era discutat îndelung cu toată lumea despre care am menţionat, inclusiv CSM, aici e foarte important, pentru că sigur, dânşii nu s-au angajat formal că ne avizează sau nu un proiect de lege, respectiv SIIJ, dar cumva noi am pregătit terenul pentru o discuţie constructivă acolo.

Ai tot dreptul ca ministru să resetezi dacă asta e viziunea, dacă ai în spate o coaliţie care te susţine, dacă ai vorbit cu toţi partenerii, dacă nu eşti de capul tău. Ăsta nu e un joc de copii, cu jucăriile tale să te joci cum vrei tu.

Este un joc cu o miză de ţară şi chiar dacă n-am avea MCV, ar fi o miză de ţară. Greşeala cred că a fost să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv, fără să discute în prealabil cu CSM, sau, dacă a discutat, poate nu a discutat destul, nu ştiu exact”, a mai declarat, duminică, Cătălin Predoiu.