Printre acestea se numără ţări din toate părţile Globului, inclusiv Japonia, Brazilia, Rusia, Turcia, Israel, dar şi mai multe state est-europene care au semnat respectiva convenţie, şi anume Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria şi Estonia, toate fiind în cea mai slabă categorie a evaluării, respectiv 'aplicare slabă sau inexistentă'.

Tot în categoria codaşilor sunt înscrise şi alte ţări din UE, precum Luxemburg, Irlanda, Spania, Belgia şi Danemarca. În schimb, Ungaria a înregistrat un scor ceva mai bun decât toate acestea, ea regăsindu-se în categoria imediat superioară, 'aplicare limitată', la fel ca Grecia.

În fruntea clasamentului, ce cuprinde ţările care 'aplică activ' această convenţie, se regăsesc numai patru state, respectiv SUA, Marea Britanie, Germania şi Elveţia.

De asemenea, numai trei ţări, Grecia, Olanda şi Coreea de Sud, au intensificat în anul 2014 lupta împotriva corupţiei transnaţionale, trecând de la categoria 'aplicare slabă sau inexistentă' a respectivei convenţii la 'aplicare limitată'.

În majoritatea ţărilor semnatare, printre care se numără şi state nemembre ale OCDE, convenţia a intrat în vigoare în anul 1999. Documentul are în vedere în special cazurile de mită date de companii oficialilor din alte state cu scopul de a obţine contracte în aceste ţări.

În raportul Transparency International, singurele state est-europene care nu apar printre semnatarele Convenţiei OCDE privind corupţia transnaţională sunt România, Croaţia şi Lituania.

SURSA: Agerpres