Potrivit companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker, numai 5% dintre locuitorii Bucurestiului pot obtine un credit ipotecar in valoare de peste 100.000 de euro cu un grad de indatorare de 30%, in acest procent fiind incluse persoanele din segmentul mediu spre superior de venituri, care sunt eligibile pentru un credit ipotecar de 130.000 de euro şi cele din segmentul superior, eligibile pentru un credit ipotecar de aproximativ 200.000 de euro.

Salariul mediu brut lunar din Bucuresti se situa anul trecut la suma de 523 de euro, ceea ce inseamna ca salariul net era de 390 de euro. Totusi, conform rapoartelor autoritatilor, veniturile populatiei sunt cu circa 35% mai mari decât salariile, datorita unor alte surse de venit sau unor activitati neinregistrate de pe piata gri.

Ca urmare a intentiei Federatiei Europene a Creditului Ipotecar de a integra toate pietele creditelor ipotecare, bancile vor intreprinde din ce in ce mai multe eforturi pentru a trece peste obstacolele pietelor locale si pentru diversificarea ofertelor. In acelasi timp, potrivit Coldwell Banker, din cauza cresterii concurentei, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa nu mai creasca preturile si sa ia mai mult in considerare  posibilitatile financiare ale clientilor lor, precum si sa incheie acorduri speciale cu bancile pentru a facilita cumpararea unei locuinte noi si gasirea solutiei de finantare potrivite. Aceste circumstante vor putea oferi mai multe oportunitati de achizitie celor interesati.

Incercand sa profite de situatia ce se intrevede, Coldwell Banker Affiliates of Romania va infiinta Coldwell Banker Mortgage, serviciu ce va permite clientilor companiei sa isi finanteze achizitiile imobiliare.

Marius Andronache a fost numit managing director al Coldwell Banker Mortgage, Valuation & Research, acesta fiind responsabil pentru implementarea noului brand CB Mortgage si a celorlate doua servicii Valuation si Research.

„Targetul nostru este sa devenim lider de piata in intermedierea de credite, target realizabil prin volumul de clienti pe care ii avem in branch-urile noastre din Capitala precum si din Ploiesti, Brasov, Campulung sau Piatra Neamt”, declara Andronache.

Piata creditelor imobiliare a cunoscut in ultimii ani  o crestere remarcabila de 65-75% pe an, estimarile indicând o valoare de 8 miliarde de euro pentru 2009, ca urmare a cresterii veniturilor si a relaxarii pietei.  In ciuda acestei evolutii insa, creditele ipotecare nu reprezinta decât 3,4% din PIB-ul României, fata de 50% in cazul tarilor dezvoltate din Europa. 
 

An        Valoare credite ipotecare (milioane de euro)

2006                     2.300
2007                     4.000
2008                     6.000
2009                     8.000

Data: 24 aprilie 2008

Sursa: Coldwell Banker