FNM şi Enel Green Power au anunțat luni semnarea unui nou acord. Companiile italiene colaborează pentru dezvoltarea mobilităţii pe bază de hidrogen.

“Examinarea şi identificarea celui mai bun mod de a furniza hidrogen verde – produs exclusiv din energie regenerabilă – pentru mobilitatea feroviară în Lombardia, ca parte a proiectului ‘H2IseO’. Acesta este scopul memorandumului de înţelegere semnat de FNM şi Enel Green Power. Acordul semnat de preşedintele FNM, Andrea Gibelli, şi de CEO-ul Enel Green Power, Salvatore Bernabei, prevede înfiinţarea unui grup de lucru care să identifice şi să propună cele mai potrivite soluţii”, au anunţat reprezentanții Enel.

Enel promovează dezvoltarea hidrogenului verde

“Datorită acestui memorandum de înţelegere, angajamentul Grupului Enel de a promova dezvoltarea hidrogenului verde se îndreaptă de această dată către sectorul transportului feroviar neelectrificat. Căutăm în permanenţă să construim parteneriate pentru a identifica cele mai bune aplicaţii pentru hidrogenul verde şi, astfel, să contribuim la procesul de decarbonizare a economiei”, spune Salvatore Bernabei, CEO al Enel Green Power.

În contextul tranziţiei energetice, hidrogenul poate aduce o contribuţie valoroasă la decarbonizarea industriilor cu consum intensiv de energie, cum ar fi sectorul chimic, al aviaţiei, maritim şi al transportului feroviar neelectrificat, cu condiţia să fie produs într-un mod sustenabil.

Mobilitate cu impact zero asupra mediului

“Unul dintre cele mai importante aspecte ale noului nostru plan strategic este mobilitatea cu impact zero asupra mediului. Iniţiativa pentru crearea primei Hydrogen Valley din Italia face parte dintr-un plan mai larg ce urmăreşte crearea de servicii de mobilitate dezvoltate în conformitate cu criteriile de sustenabilitate ecologică, economică şi socială.

În proiectul H2IseO, intenţionăm, de asemenea, să extindem soluţia de hidrogen la transportul rutier până în 2025, pornind de la circa 40 de vehicule administrate în Valle Camonica de către FNMAutoservizi (o companie deţinută 100% de FNM). Sebino şi Valle Camonica au caracteristicile potrivite pentru utilizarea hidrogenului, cu implicarea întregului teritoriu, într-o logică a lanţului de aprovizionare şi a economiei circulare.

Componenta puternică a inovării ce caracterizează proiectul H2IseO, primul exemplu de decarbonizare totală a transportului public local, îl face un candidat pentru a deveni un model de reprodus în alte zone ale ţării”, spune preşedintele FNM, Andrea Gibelli.

Enel Green Power se angajează să implementeze şi să dezvolte proiecte pentru producerea şi utilizarea hidrogenului „verde” sau „regenerabil”, produs prin electroliza apei alimentate exclusiv cu energie regenerabilă. Prin urmare, grupul a început să analizeze noi modele de afaceri care includ furnizarea de hidrogen verde pentru decarbonizarea sectoarelor industriale, cu parteneriate şi proiecte deja în curs de dezvoltare în Chile, Statele Unite şi Italia.