,,Coface estimează o creştere economică, în 2013, de maximum 1% faţă de 2012. Cu toate acestea, dacă va creşte semnificativ gradul de absorbţie a fondurilor europene, iar anul agricol va fi peste media ultimilor 10 ani, ne putem aştepta la o creştere economică de peste 1%. Aceasta înseamnă o creştere economică fragilă, dar trebuie ţinut cont că Europa va fi în recesiune şi în 2013. Nu trebuie uitat că şansa noastră vine din agricultură, iar investiţiile structurare ar trebui să meargă către această zonă’, a spus Constantin Coman.

Inflaţia, în primul trimestru din 2013, va fi, conform Coface, de 5%, iar cursul mediu de schimb pentru tot anul va fi de 4,5-4,55 lei pentru uneuro.

,,În viitorii ani, România va avea, conform datelor economice actuale, o creştere economică sub potenţial. Nu trebuie uitat că investiţiile străine directe vin din zona Euro, zonă care are propriile probleme. De asemenea, nivelul de colectare al taxelor este la cel mai mic nivel din zonă’, a spus Constantin Coman.

Deficitul comercial estimat de Coface pentru finele lui 2013, va fi de 6% din PIB, pe fondul creşterii importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.

Sectoarele cu grad de risc ridicat rămân construcţiile, retail-ul, metalurgia, serviciile.