Oprirea este obligatorie la trecerile la nivel cu calea ferată, chiar dacă trenul nu e vizibil

Codul Rutier impune reguli stricte la trecerile la nivel cu calea ferată, indiferent dacă acestea sunt sau nu prevăzute cu bariere. În cazul în care semnalul luminos este alb intermitent, trecerea este permisă. Acest semnal indică faptul că nu există un tren în apropiere și vehiculele pot traversa în condiții de siguranță.

Însă atunci când semnalul roșu intermitent este activ, șoferii sunt obligați să oprească. Nu contează dacă trenul este vizibil sau nu. Semnalul roșu în funcțiune semnalează apropierea unui tren sau un pericol iminent. Aceeași regulă se aplică și în cazul existenței unui semnal sonor activ.

De asemenea, dacă trecerea este prevăzută cu barieră sau semibarieră, oprirea este obligatorie atunci când aceasta este coborâtă, în curs de coborâre sau de ridicare. Conform legii, oprirea trebuie efectuată într-un punct care oferă vizibilitate maximă asupra căii ferate, astfel încât șoferul să se poată asigura corespunzător, potrivit ProMotor.

Sancțiuni severe pentru nerespectarea semnalelor luminoase

Codul Rutier, prin articolul 102 din OUG 195/2002, prevede sancțiuni clare pentru ignorarea semnalelor luminoase sau sonore la trecerea peste calea ferată. Concret, șoferii care nu opresc la semnalul roșu intermitent riscă:

  • amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă);

  • suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Aceste măsuri nu sunt doar preventive, ci au scopul de a salva vieți. Traversarea unei linii ferate în condiții nepermise poate duce la accidente fatale, întrucât trenul are un timp de frânare foarte mare și nu poate evita un obstacol aflat pe șine.

cale ferata masina
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce apar confuzii între semnalele intermitente?

Mulți șoferi ajung să asocieze greșit semnalul roșu intermitent de la trecerea la nivel cu calea ferată cu alte semnale luminoase intermitente întâlnite în trafic.

De exemplu, semnalul galben intermitent la un semafor permite trecerea cu respectarea regulilor de prioritate și a semnalizării rutiere din zonă. Nu are caracter restrictiv, dar cere prudență sporită.

De asemenea, verde intermitent sub formă de săgeată la dreapta, montat pe același stâlp cu semaforul principal, permite virajul la dreapta chiar dacă semaforul principal este roșu, cu condiția acordării priorității. Este important ca șoferii să nu aplice automat aceleași interpretări în alte contexte, cum ar fi în zona căii ferate.