CNSU a actualizat lista țărilor în funcție de incidență! O țară de lângă România a intrat pe lista roșie (DOCUMENT)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 09 septembrie 2021, Hotărârea numărul 68 pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat.

Potrivit Hotărârii nr. 68 din 9 septembrie, modificările listei țărilor vor intra în vigoare de duminică, 12 septembrie, ora 00:00.

Țări în lista roșie și galbenă

Principalele modificări sunt următoarele:
-în zona roșie au intrat: Bulgaria, Norvegia, Lituania, Slovenia, Bermuda, Sri Lanka și  Guernsey;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Portugalia, Libia, Liban, Tunisia, Mauritius, Monaco, Islanda, Bahamas și Curaçao;

•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Germania, Croația, Letonia, Grenada, Barbados, Insulele Virgine Britanice, Capul Verde, Montserrat și Bonaire, Saint Eustatius  și Saba;

-în zona verde au intrat: Emiratele Arabe Unite, Gibraltar și Honduras.

Măsurile pe care oamenii trebuie să le respecte

Amintim că persoanele care vin pe teritoriul României din zona galbenă nu intră în carantină dacă prezintă dovada vaccinării anti-coronavirus, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore.

În cazul celor care vin din țările aflate pe lista roșie, indiferent dacă este vaccinată sau nu, aceasta va intra în carantină pentru 14 zile. Cu toate acestea, rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Documentul oficial poate fi consultat aici.

Lista oficială poate fi consultată aici.

 

 

Sursa foto: Dreamstime