CNCAN (Comisia Naţională pentru Activităţi Nucleare) afirmă că prin acest tip de exerciţiu se testează atribuţiile, responsabilităţile şi capacităţile organizaţiilor participante precum şi integrarea lor în Sistemul National de Management al Situaţiilor de Urgenţă, dar şi identificarea celor mai bune practici actuale, identificarea deficienţelor şi a ariilor care necesită îmbunătăţiri.

Conform unui comunicat remis de CNCAN, obiectivele Exerciţiului Valahia 2016 au în vedere testarea planurilor de răspuns la urgenţa nucleară şi radiologică şi a interfeţelor dintre organizaţiile de răspuns la urgenţe. Exerciţiul urmăreşte şi testarea relaţiilor şi instrumentelor de cooperare ale organizaţiilor participante precum şi modul de implementare a acestora.

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi autorităţile guvernamentale implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă vor coopera cu CNCAN la organizarea evenimentului.

Pregătirea pentru situaţii de urgenţă reprezintă o practică standard în domeniul nuclear. În cadrul exerciţiului Valahia 2016 va fi simulată o urgenţă nucleară determinată de un cumul de factori interni (urgenţă tehnică pe unitate) şi externi (evenimente naturale majore), cu escaladare graduală pe perioada de desfăşurare a exerciţiului, pe baza unui scenariu confidenţial, în scopul testării integrate a răspunsului la urgenţă al tuturor instituţiilor implicate. 

Exerciţiul şi răspunsul autorităţilor locale şi centrale implicate în derularea acestuia vor fi evaluate de o echipă de experţi internaţionali pe baza unor criterii de evaluare aplicabile la nivel naţional şi internaţional în astfel de testări. 

"Scopul acestui exerciţiu este, în primul rând, să ne arate vulnerabilităţile aferente capacităţii de răspuns naţional în cazul unei urgente radiologice. Ne dorim ca în urma derulării acestui exerciţiu să testăm în mod concret capabilităţile de răspuns ale instituţiilor cu atribuţii şi responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenta la nivel naţional. Vrem să îmbunătăţim capacitatea de răspuns, procedurile, cooperarea dintre instituţii, fluxul operaţional şi informaţional', a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. 

Exerciţiul Valahia 2016 este parte a programului internaţional Norway Grants al Guvernului Norvegian, în cooperare cu Autoritatea Norvegiană pentru Radioprotecţie. 

AGERPRES