Cosmote România a anunţat în premieră pe piaţa din România, că utilizatorii care folosesc dispozitive compatibile vor putea în curând să acceseze internetul de pe telefoanele lor mobile utilizând protocolul IPv6.

De asemenea, Romtelecom a efectuat teste în reţea care au dovedit capacitatea acesteia de a oferi tranzit IPv6 şi servicii DNS pentru clienţii wholesale ai companiei. În plus, Romtelecom lucrează pentru a putea oferi, în perioada următoare, aceleaşi facilităţi clienţilor săi rezidenţiali şi business, ale căror terminale sunt compatibile cu protocolul IPv6.

Astăzi, de Ziua internaţională IPv6, Google, Facebook, Yahoo!, Akamai şi Limelight Networks sunt doar câteva dintre organizaţiile importante care îşi vor furniza conţinutul utilizand noul protocol, pentru un maraton de testare de 24 de ore.

Scopul acestei zile de testare este de a motiva organizaţiile din industrie – furnizorii de servicii de Internet, producătorii de hardware, furnizorii de sisteme de operare şi companiile web – să îşi pregătească serviciile pentru IPv6 pentru a asigura o tranziţie de succes, înainte ca adresele IPv4 să fie complet epuizate.

Ca parte din echipa de testare a Deutsche Telekom, Cosmote România a lucrat intens pentru a le putea oferi clienţilor o experienţă de navigare îmbunătăţită prin intermediul unui protocol de Internet de nouă generaţie. Compania este încântată să anunţe că testele pentru IPv6 au fost încheiate cu succes şi în curând clienţii săi se vor putea bucura de beneficiile suplimentare pe care acestă tehnologie le oferă, cum ar fi: multicasting nativ, securitate şi mobilitate sporită.

Romtelecom, de asemenea, participă activ la Ziua IPv6, un website de test special dezvoltat pentru acest eveniment. Website-ul va fi disponibil pentru 24 de ore pe 8 iunie 2011, de la 00:00 până la 23:59. Astfel, orice persoană care deţine un terminal compatibil cu IPv6 şi conexiunea necesară va putea verifica accesibilitatea IPv6 pe ipv6.romtelecom.net.

IPv6 (Internet Protocol versiunea 6) este un protocol de internet de nouă generaţie care va suplimenta pentru o vreme şi în final va înlocui protocolul IPv4 folosit astăzi. IPv6 remediază câteva dintre neajunsurile IPv4, în special numărul limitat de adrese disponibile a fi alocate, susţinând astfel creşterea continuă a internetului ca o platformă deschisă şi inovativă.

Pe lângă faptul că oferă un interval de adrese mai larg pe un format nou, IPv6 permite şi susţine optimizarea planului de adresare contribuind astfel la creşterea stabilităţii, susţinând securitatea şi oferind o nouă dimensiune adreselor web şi comunicaţiilor.