Nicolae Ciucă a constatat că plafonarea prețurilor la alimente nu funcționează

Nicolae Ciucă a afirmat duminică, într-un interviu acordat Prima News, că, în contextul creșterii prețurilor la produsele de bază, au fost căutate soluții, iar ideea introducerii unor plafoane a fost luată în considerare.

Liderul liberal a menționat că, în perioada în care a fost prim-ministru, au existat momente în care prețurile la carburant, produse lactate și ulei au crescut semnificativ. Acesta a menționat că aceste creșteri au fost generate de diverse factori, precum situația din Ucraina, inflația și criza energetică. În căutarea soluțiilor, s-au organizat întâlniri cu toți actorii din piață.

Ciucă a subliniat că, după discuții și convingeri proprii, impunerea unor plafoane nu funcționează întotdeauna, deoarece, în interacțiunea cu un retailer, acesta poate să se angajeze să mențină sau să reducă prețurile la anumite produse, dar poate să compenseze prin creșterea prețurilor la alte produse, având în vedere că plafonarea profitului la nivel de retail poate afecta afacerea.

„În perioada in care am fost prim-ministru au fost câteva momente care au elevat, au sărit preţurile foarte mult la carburant, la produsele lactate, la ulei, ajunsese la un moment dat să nu se mai găsească. Au fost temerile acelea generate de situaţia din Ucraina, plus inflaţia, plus criza energetică şi aşa mai departe. Şi am căutat soluţii şi atunci am avut întâlniri cu toţi jucătorii din piaţă.

După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţioneaza tot timpul, pentru că atunci când discuţi cu un retailer poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse, dar poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse pentru că dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a explicat liderul PNL.

Acesta a fost întrebat dacă i-a spus lui Marcel Ciolacu că nu este de acord cu această propunere.

„Foarte onest am discutat. Se venise atunci cu o idee să se aplice pe termen mai mare. Am discutat de şase luni şi la sfârşit am insistat şi l-am rugat pe premier să folosească un proiect pilot să vedem dacă funcţionează pe trei luni, cum funcţionează şi aşa s-a şi aplicat şi a fost aplicată trei luni. Acum s-a extins cu încă trei luni şi s-a lărgit şi gama de produse, doar că am putut să constatăm cu toţii că nu funcţionează aşa şi din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii a rezultat foarte clar că practic astfel de măsuri se răsfrâng la nivelul lor, pentru că ei sunt cei care generează preţul”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Liberalul a spus că s-a insistat în continuare cu acest proiect pentru că s-a lăsat impresia că funcţionează. Întrebat cine a lăsat această impresie, Nicolae Ciucă a răspuns: „La nivelul celor cu care s-a discutat la nivelul retailerilor… “

Moderatorul a afirmat că Guvernul se minte singur.

„Nu se minte singur pentru că nu poate să se mintă singur. Este vorba de dialog. Vă rog să mă credeţi că în toată această administrare a oricărei situaţii de la nivel guvernamental sunt păreri pro şi păreri contra şi în funcţie de context se generează o anumită decizie. La vremea respectivă probabil că cei care au zis că funcţioneaza au influenţat şi decizia”,  a declarat Ciucă.