Cisco a anunţat rezultatele celui mai recent test Internet Routing in Space (IRIS), ocazie cu care a efectuat prima actualizare a softului unui router bazat pe Internet Protocol (IP) aflat pe orbită, la bordul unui satelit comercial.
Mai mult de atât, Cisco a finalizat primul apel de voce pe Internet Protocol (VoIP) făcut fără a se utiliza infrastructura terestră în routarea apelului.
Această realizare reprezintă un avans radical față de tehnologia curentă de comunicare prin satelit, care se bazează pe centre terestre pentru a transmite semnale de voce și video între sateliți și până la utilizatorii finali.
Beneficiile acestei noi capabilități includ abilitatea de a routa traficul de voce, date și video între utilizatorii care se află pe aceeași rețea IP, cu eficiență ridicată și costuri mai scăzute, decât este posibil folosind rețelele existente de comunicare prin sateliți care sunt fragmentate. În plus, capacitatea de a actualiza softul routerului Cisco și al modemului de la bord crește flexibilitatea sistemului pentru a implementa capabilități viitoare precum și durata de viață a sistemului de comunicații.
IRIS este parte a inițiativei Cisco de a transforma rețelele de sateliți. Inițiativa include Cisco 18400 Space Router, un router IP care tolerează radiațiile și care este construit pentru sateliți și alte nave spațiale. Primul router spațial a fost lansat la bordul Intelsat 14, un satelit de comunicații geostaționar.