Ciolacu, mesaj pentru candidații din Republica Moldova

Premierul Ciolacu a urat succes tuturor candidaților din Republica Moldova.

„Le urez mult succes tuturor candidaților care reprezintă forțele democratice și proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova! Baftă și colegilor din Partidul Social Democrat European”, a transmis Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus și că este nevoie ca localitățile din Republica Moldova să fie conduse de aleși locali cu o viziune clară către valorile occidentale.

„Eliminarea așa-zisei limbi moldovenești nu ar fi fost posibilă fără susținerea unei administrații proeuropene în Republica Moldova”, adaugă Marcel Ciolacu.

Alegeri locale în Republica Moldova

Alegeri locale în Republica Moldova. Cetățeni din toată Republica Moldova vor ieși la vot pentru a alege primarii și consilierii locali. În acest context, Maia Sandu avertizează că rușii vor încerca să le blocheze drumul european.

În acest scrutin vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv 898 de primari şi 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, orăşeneşti, comunali şi săteşti).

Amintim faptul că, candidații Partidului prorus „Șansă” au fost excluși din cursa electorală. Decizia a fost luată în contextul în care directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a declarat că țara este vizată de atacuri hibride de o amploare fără precedent.

Alegeri locale în Republica Moldova: Pentru primăria Chișinău s-au înscris 28 de candidați

La Chişinău, sondajele de opinie preelectorale arată că actualul edil al Chişinăului, Ion Ceban, care a fost ales în 2019 pe listele socialiştilor proruşi, iar acum şi-a făcut propriul partid, Mişcarea Alternativa Naţională, şi se declară proeuropean, are şanse mari de a fi ales chiar din primul tur de scrutin.

Pe locul al doilea ca șanse se clasează candidatul PAS, partidul de guvernământ, Lilian Carp. Restul candidaţilor au obținut sub 10 la sută din intenţiile de vot, potrivit site-ului alegeri.md.

La nivel de partide, sondajele acordă cel mai mare credit Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), proeuropean, care se află la guvernare, urmat de Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor, din cara fac parte socialiştii fostului preşedinte prorus Igor Dodon şi comuniştii fostului preşedinte Vladimir Voronin.

Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățeni să iasă la vot

„Astăzi, Moldova face pași mari pe calea integrării europene. Avem șansa să devenim membri ai UE datorită votului vostru, dragi cetățeni. Forțele pro-Kremlin, forțele pro-război, vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european”, a spus Maia Sandu.

Partidul „Șansă” a fost declarat neconstituțional și desființat

Amintim și că partidul „Șansă” aparține prorusului Ilan Șor. Fostul său partid, „Șor”, a fost declarat neconstituțional și desființat, însă oligarhul fugar a preluat un alt partid. Potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate, noua formațiune politică ar fi beneficiat de finanțări externe ilegale de aproximativ un miliard de lei, echivalentul a 50 de milioane de euro.

Alexei Lungu, liderul partidului „Şansă” şi unul dintre candidaţii excluşi din cauza interdicţiei, a declarat că partidul a dat instrucţiuni alegătorilor să susţină candidaţii independenţi alternativi care încă mai au voie să candideze. „Nu s-a întâmplat nimic îngrozitor. Le este doar frică de noi”, a scris Lungu pe Telegram. „Ceea ce a spus astăzi (premierul) Dorin Recean nu înseamnă nimic altceva decât uciderea poporului nostru”, a dramatizat Lungu.