Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că probabil „foarte mulţi” dintre parlamentarii PNL au votat pentru Florin Iordache la şefia Consiliului Legislativ pentru ca apoi „să facă scandal” referitor la persoana propusă de PSD la această instituţie.

„Posibil foarte mulţi membri ai PNL să fi votat cu domnul Iordache, ca pe urmă să facă scandal că uitaţi pe cine a pus PSD la Consiliul Legislativ. Altă explicaţie eu nu am. Dacă poate cineva să îmi dea altă explicaţie, eu o respect”, a spus Ciolacu la B1 Tv întrebat cum crede că au decurs lucrurile atunci când Florin Iordache a fost ales de plenul Parlamentului pentru a conduce Consiliul Legislativ.

Ciolacu a menţionat că PSD nu a negociat această funcţie pentru Iordache cu PNL sau cu USR-PLUS.

„Eu am o singură întrebare. Grupul PNL are peste 100 de parlamentari, 120, nu ştiu câţi au apucat până la urmă să ia, că au luat vreo 30-40 de traseişti, am înţeles că se regăsesc acum pe liste, le urez succes. Cum din 120 de parlamentari ai PNL domnul Zegrean a luat doar 41 de voturi? Nu ar vrea cineva de la PNL să ne explice acest fenomen, până vorbim de aranjamente şi negocieri între PSD şi alte partide?”, a mai spus Marcel Ciolacu.

CCR se va pronunța pe 4 noiembrie în privința numirii lui Florin Iordache

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 4 noiembrie sesizările PNL şi USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, au precizat săptămâna trecută oficiali ai CCR.

Liberalii au depus, joi, sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie.

Liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ.

Liberalii afirmă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

Sursă foto: INQUAM/George Călin