Mai târziu a devenit politician și a lucrat la închiderea bordelurilor în Franța, în 1946.

La Nancy, a devenit ucenică de croitor la paisprezece ani, dar mai târziu a fost înregistrată ca prostituată în 1905. După ce un soldat a acuzat-o că i-a dat sifilis, a fost forțată să plece la Paris, unde s-a întâlnit în 1907  și s-a căsătorit cu Henry Richer, un industriaș bogat.

În 1912, soțul ei și-a cumpărat un avion și ea a zburat pentru prima dată în 1913. A susținut în presa vremii că a doborât recordul feminin pentru călătoria pe distanța Le Crotoy – Zurich.

De fapt, a zburat doar în Burgundia, de unde avionul a fost dus cu trenul spre țară din Zurich, de unde s-a întors în zbor. Cu toate acestea, recordul ei a fost înregistrat. În 1914, a participat la fondarea L’Union patriotique des aviatrices françaises (Uniunea patriotică a femeilor franceze aviator).

Spionajul

Soțul ei a murit în Primul Război Mondial, în 1916. A devenit spionă sub coordonarea căpitanului Georges Ladoux, datorită iubitului ei, un tânăr anarhist rus.

Ca parte a atribuțiilor sale, a devenit amanta lui von Krohn, atașatul naval al marinei germane din Madrid.

La întoarcerea în Franța, ea a descoperit că Ladoux era un agent dublu și el a fost plasat în arest.

S-a căsătorit cu Thomas Crompton în 1926, director financiar pentru Fundația Rockefeller și coordonator al restaurării palatului Petit Trianon. Când Crompton a murit în mod neașteptat în 1928 la Geneva, Marthe s-a mutat la Bougival și a trăit boierește.

Legiunea de Onoare

După ce a fost eliberat din închisoare și repus în postul de comandant, căpitanul Ladoux și-a publicat Memoriile, în 1930. Volumul despre Marthe Richard, spion în serviciul francez, a fost în mare parte o invenție.

Ea a acceptat sfatul de a-și scrie propriile memorii.

Sub pseudonimul Richard a publicat best seller-ul „Viața mea de spion în serviciul francez”, adaptat ca film în 1937.

A devenit instantaneu o eroină a Franței. Sub presiunea presei, iubitul ei Édouard Herriot, prim-ministru francez la acea vreme, i-a dat văduvei doamne Crompton Legiunea de onoare pentru afaceri externe.

În timpul celui de-al doilea război mondial, curajul ei a fost admirat în Franța și a fost urât în Germania. S-a apropiat de anumiți membri ai Gestapo, inclusiv de François Spirito.

În 1945, acum renumită drept „eroina celor două războaie”, a fost aleasă în consiliul municipal al arondismentului 4 pe lista MRP.

Când a fost acuzată că a pretins 300.000 de franci pentru eliberarea unui trădător german condamnat, reputația ei a salvat-o. De asemenea, numeroasele sale contradicții au ridicat scepticismul printre unii oameni.

Când MRP a vrut să scoată în afara legii prostituția, ea a încercat să convingă consiliul municipal că era bine s-o facă, dar inițiativa nu a trecut la vot.

Campania contra bordelurilor

Apoi, la 13 decembrie 1945, și-a prezentat planul de închidere a bordelurilor din arondismentul IV.

Propunerea a fost adoptată și bordelurile au fost închise în termen de trei luni. Încurajată de acest succes, Marthe Richard a început o campanie pentru a pune capăt prostituției în toată Franța.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric