Un videoproiector performant îţi poate aduce acasă ex­perienţa de la cinema, însă nu mulţi îşi permit să plătească 5.000 de euro pentru aparat cu tehnologie similară IMAX, pe care să îl folosească din când în când. În zilele noastre, smartphone-ul este dispozitivul de nelipsit, iar producătorii de proiectoare au început să îşi îndrepte atenţia către utilizatorii care vor să vizioneze, oriunde, pozele sau filmările împreună cu prietenii. Astfel, pe piaţă au apărut din ce în ce mai multe videoproiectoare portabile care încap în palmă sau în buzunar şi care au preţuri avantajoase.

Atunci când cumperi un proiector, indiferent de mărime, trebuie să ţii cont de câteva aspecte. În primul rând, dimensiunea care doreşti să fie proiectată. În al doilea rând lumenii, care se referă la puterea luminii. Cu cât numărul acestora e mai mare cu atât mai bine. Pentru proiectoarele care se folosesc acasă un număr de 2.000 de lumeni este suficient. Rezoluţia minimă ar trebuie să fie 1.280×720 pixeli. O altă caracteristică este Throw ratio care reprezintă raportul dintre distanţa de la lentila proiectorului până la ecran şi lăţimea imaginii proiectate. Cele mai noi proiectoare permit proiectarea şi de la 50 cm, având funcţia short throw. 

În ceea ce priveşte proiectoarele portabile, acestea nu au o luminozitate prea mare şi pot proiecta diagonale de maximum cinci metri. Foarte important la acestea este durata de viaţă a lămpii şi autonomia bateriei. Unul dintre proiectoarele portabile disponibile pe piaţa locală este Asus S1. Acesta are o înălțime de numai 3 cm și cântăreşte doar 342g. Proiectorul poate crea imagini cu diagonala de până la 105 cm de la o distanță maximă de 1 metru, iar bateria, care oferă autonomie de până la trei ore, poate fi folosită și ca sursă de alimentare portabilă pentru telefon sau tabletă. 

Cellulon Picopro este unul dintre cele mai portabile proiectoare din lume având o greutate de 199 grame. Acesta poate crea imagini de 105 cm şi se conectează cu uşurinţă la smartphone sau tabletă. Acest proiector foloseşte lumina laser pentru proiecţie ceea ce înseamnă că nu există nevoie de focus. De asemenea, nu se încălzeşte astfel încât nu are ventilator. Bateria oferă o autonomie de 2 ore când este conectat via Wi-Fi şi 3 ore prin cablu. 
JmGo View este proiector cu un design inedit care aduce mai mult cu o boxă portabilă. Acesta are o înălţime de 7,2 cm, o lungime de 23 cm şi o greutate de 1 kg. Poate crea imagini cu o diagonală de cinci metri şi funcţionează până la cinci ore. 

Asus S1

Tehnologie afişare    DLP 
Sursă luminoasă    LED R/G/B
Durata de viaţă 
a sursei luminoase (max)    30.000 ore
Rezoluţie Reală (nativă)    WVGA (854×480)
Luminozitate (max)    200 lumeni 
Culori afişate    16.7M
Preţ    1.250 lei

Cellulon Picopro

Luminozitate    60 lumeni
Imagine creată    105 cm
Rezoluţie    1920 X 720 pixeli
Rata contrast    80.000:1
Acumulator    3 ore
Preţ    1.500 lei

JmGo View

Procesor    quad-core Mstar 6A628VX
Memorie RAM    1 GB
Luminozitate    250 lumeni
Rata contrast    1000:1
Rezoluţie    1.280×720 pixeli
Baterie    15.600mAh, autonomie 2-5 ore
Preţ    2.500 lei