Votul în comisiile parlamentare pentru noul consiliu de administraţie al BNR a rezevat surprize: Lucian Croitoru şi Daniel Dăianu n-au primit ok-ul, însă au fost aprobaţi Nicolae Dănilă şi Bogdan Olteanu. Capital.ro vi-i prezintă pe cei nouă oameni care, în următorii cinci ani, vor administra una dintre cele mai importante instituţii a ţării.

Mugur Isărescu a fost votat în unanimitate, marţi, de către reprezentanţii comisiilor parlamentare de buget-finanţe, pentru un nou mandat de guvernator al BNR, iar Florin Georgescu a primit aviz ca primviceguvernator.  Apelul făcut de guvernator, în timpul audierilor, ca parlamentul să numească în CA oameni cu experienţă bancară pare că n-a fost luat în considerare.

Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi fost membru în comisia de supraveghere a BCR şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR- ambii familiarizat cu mediul bancar nu au primit aviz din partea comisiilor. În schimb, Nicolae Dănilă, cel care a condus BCR-ul înainte de privatizare a reuşit să treacă de comisii, la fel şi Bogdan Olteanu (cunoscut doar pentru cariera politică).

Noul CA al BNR îi va avea ca viceguvernatori pe Cristian Popa şi Bogdan Olteanu şi ca membri pe Nicolae Dănilă, Napoleon Pop, Agnes Nagy, Dinu Marin şi Virgil Stoenescu, au decis comisiile parlamentare de buget-finanţe. Popa a fost votat de toţi cei 42 de parlamentari din comisii. Olteanu a avut 27 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi o abţinere. Dănilă a primit 26 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi 3 abţineri. În favoarea lui Pop s-au pronunţat 30 de deputaţi şi senatori, iar în favoarea lui Stoenescu 33.

Lucian Croitoru, Daniel Dăianu şi Silviu Cerna nu au primit aviz din partea comisiilor. Croitoru a avut 14 voturi „pentru”, 24 „împotrivă” şi trei abţineri, în condiţiile în care un parlamentar nu a votat. Dăianu a înregistrat 11 voturi „pentru”, tot atâtea „împotrivă” şi 20 de abţineri. La rândul său, Cerna a avut 25 de abţineri.

DETALII:
Vezi aici CV-urile membrilor noului CA al BNR

1. Mugur Isărescu – guvernator

2. Florin Georgescu – prim viceguvernator

3. Cristian Popa – viceguvernator

4. Bogdan Olteanu – viceguvernator

5. Napoleon Pop – membru CA

6. Agnes Nagy – membru CA

7. Nicolae Dănilă – membru CA

8. Virgiliu Stoenescu – membru CA

9. Dinu Marin- membru CA