O Rusie Dreaptă şi-a pus în fruntea listei candidaţilor pe fondatorul Serghei Mironov şi pe şefii executivi Nikolai Levicev şi Oksana Dmitrieva, alături de aceşti fiind şi două personaje “neînregimentate” politic, Alexandr Lomakin-Rumianţev, şeful Organzaţiei naţionale pentru persoanele cu handicap şi Andrei Tumanov, redactor-şef al unei publicaţii agricole cu un tiraj bilunar de 230.000 de exemplare, Vaşi Şest Sotok. De pe liste au dispărut actriţa Rimma Markova, pentru că tocmai a împlinit 85 de ani şi Dmitri Gudkov, şeful organizaţiei de tineret, pentru apropierea sa de Kremlin. În ceea ce priveşte doctrina, partidul promite să susţină interesele săracilor şi a angajaţilor statului şi se doreşte o alternativă la “autoritarismul soft şi hard şi la canibalismul liberal”.
Oferta Partidului Comunist este ceva mai variată. În fruntea candidaturilor se află cele ale  liderului Ghenadi Ziuganov şi a amiralului în retragere, Vladimir Komoiedov. Pe lângă aceştia din partea comuniştilor mai candidează laureatul Nobel pentru fizică Jores Alfiorov, cosmonatul Svetlana Saviţkaia şi fostul şef al Agenţiei Federale Antidrog, Viktor Cerkesov. Comuniştii îşi propun naţionalizarea industriei petroliere şi modernizarea economiei, militând de asemenea pentru dezmembrarea organizaţiei “imperialiste” NATO şi înfiinţarea unei noi alianţe pe scheletul fostei Uniuni Sovietice. “Competiţia politică reală ar trebui să poată înlocui dictatura seringii informaţionale, a sacoşei cu bani şi a bastonului poliţienesc”, a declarat Ziuganov de la pupitrul Congresului, cu un ecran afişând bustul lui Vladimir Lenin în spate.
Al treilea partid comunist din Rusia, Partidul Libertăţii Poporului, nu a fost înregistrat oficial, însă deja s-a împărţit în trei aripi. Singura moţiune comună agreată de cei trei lideri este aceea ca la viitoarele alegeri să le ceară votanţilor lor să distrugă buletinele de vot ca formă de protest împotriva refuzului neînregistrării.
Bănuite că ar lucra mai mult în folosul marelui partid de stat Rusia Unită şi a liderilor acestuia, partidele comuniste sunt totuşi o forţă politică importantă în Rusia, scrie “The Moscow Times”. Sondajele arată că Partidul Comunist ar putea obţine 18% din locurile din Duma de Stat, O Rusie Dreaptă, 6-7%, iar Partidul Libertăţii Poporului, dacă ar fi lăsat să-şi depună candidaturile, 1%. În total, comuniştii ar putea avea un sfert din locurile din Dumă, adică un cuvânt importat de spus în politica viitoare a Rusiei.