În spatele sancționării lui Klaus Iohannis și Traian Băsescu se află două nume cheie. Este vorba despre Csaba Asztalos, președintele instituției, dar și despre Veronica Tatiana Sandu, vicepreșdintele Consiliului.

Csaba Ferenc Asztalos este un jurist și politician maghiar din România, fost membru al UDMR, formațiune din care a demisionat în septembrie 2013. El se află în fruntea instituției de ani buni, iar în presă au apărut de-a lungul timpului mai multe informații despre acesta. La un moment dat acesta a recunoscut că s-a gândit să devină antrenor și că ar fi și participat la niște cursuri organizate de FRF în acest sens. A renunțat după ce a constatat că școala noastră de antrenori nu e ceea ce ar trebui să fie din punctul său de vedere.

Într-un interviu acordat în urmă cu ceva vreme Europei Libere, președintele CNCD a susținut căUngaria preia din atribuțiile statului român în Transilvania. “În mod indirect preia din atribuțiile statului român și construiește o identitate națională pe un teritoriu, adică într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat. Nu doar în România ”, a spus atunci Csaba Ferenc Asztalos.

Un alt episod care l-a avut în centrul atenției pe șeful CNDC a fost acela în care Csaba Ferenc Asztalos a fost atacat de patru indivizi în centrul Capitalei. Aceştia au început să-l împingă şi chiar să-l lovească, însă ulterior au fugit atunci cînd scandalul a luat amploare şi a trezit interesul celor aflaţi în preajmă, a susținut atunci gsp.ro. Episodul s-ar fi petrecut pe fondul discuţiilor despre ultimele meciuri de atunci ale Stelei, disputate pe teren propriu cu Rapid, Copenhaga şi CFR, când s-a făcut referite la posibile comportamente rasiste.

Ce rol joacă Dragnea

Lucrurile devin și mai interesante în cazul  celei care deține funcția de vicepreședinte. Este vorba despre Veronica Tatiana Sandu, care dn 2007 și până la numirea sa în funcție, în 2017, a fost director economic la SC Apa Serv SA Teleorman. Potrivit informațiilor furnizate de ziare.com, aceasta era la momentul investirii în funcție apropiată atât de șeful PSD, Liviu Dragnea, cât și de premierul Viorică Dancilă.

Promovarea în această funcție s-a făcut din poziția de președinte a organizației de femei PSD din Teleorman. De altfel, ea era nelipsită de la evenimentele OFSD, unde se fotografia alături de Viorica Dancilă.

Cum l-a sancționat Dăncilă pe un membru cheie al CNCD

Despre secretarul general al CNCD, Adrian Bunoiacă s-a scris că a fost propus în funcție de Călin Popescu Tăriceanu și că este fiul fostului șef al Jandarmeriei. În urmă cu doi ani, premierul Viorica Dăncilă l-a sancționat pe acesta disciplinar prin “diminuarea drepturilor salariale cu 5 la sută pe o perioadă de o lună”.

Sancțiunea a fost dispusă pentru că secretarul general Bunoaică a fost găsit vinovat de “absențe nemotivate de la serviciu în perioada 2-18 august 2017”.