România a înregistrat, în 2014, o producţie record de cereale, de 21,6 milioane de tone, care a avut o valoarea totală de la 15,5 miliarde de euro. Astfel, ţara noastră s-a aflat pe locul al optulea în clasamentul producătorilor de cereale din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Datorită poziţiei importante  a României, cele mai mari companii din agricultură care se ocupă cu achiziţia şi vânzarea de cereale au devenit tot mai interesate de piaţa locală. Cele mai mari 10 societăţi din domeniu au totalizat afaceri de aproape 3 miliarde de euro şi profituri de 35 de milioane de euro, potrivit datelor transmise de Registrul Comerţului. Opt firme din clasament sunt deţinute de americani, elveţieni şi chinezi care au reuşit să obţină împreună, în 2014, afaceri de 2,6 miliarde de euro şi profituri de 32 de milioane de euro.

Cea mai importantă companie care comercializează cereale este Cargill. Firma americană a obţinut o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei, dar a înregistrat o pierdere de 89 de milioane de lei. Un alt trader important este ADM Romania, care a ajuns la afaceri de 2,3 miliarde de lei şi la un profit de 51 de milioane de lei. În acelaşi timp, elveţienii de la Ameropa au atins afaceri de 2,2 miliarde de lei şi un profit de 16 milioane de lei. O altă firmă elveţiană care face profit în România din agricultură este Glencore. Compania a avut afaceri de 1,2 miliarde de lei şi un profit de 6 milioane de lei.Tot anul trecut, chinezii de la Nidera au înregistrat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei şi un profit de 7,8 milioane de lei. Alţi traderi importanţi care vin din America şi fac afaceri în România sunt CHS Agritrade, Bungee şi Monsanto. În clasamentul celor mai mari 10 traderi se află şi doi antreprenori români: Marius Bucur şi Mihai Anghel. Omul de afaceri Marius Bucur a obţinut prin intermediul Brise Group o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei şi un profit de 3,4 milioane de lei. Mihai Anghel a marcat afaceri de 620 de milioane de lei şi un profit de 55 de milioane de lei. Totodată, aceste companii au ajuns şi în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din România. Astfel, principalele destinaţii de export sunt Egipt, Iordania sau Spania. În 2014, România a exportat circa 10 milioane de tone de cereale, în valoare de 2 miliarde de euro.

Preţurile, dictate de traderi

Preţurile de tranzacţionare a cerealelor în România sunt stabilite atât în funcţie de cotaţiile externe, cât şi de tarifele impuse de traderi care au avantajul că pot cumpăra în cantităţi mari. De exemplu, pe pieţele externe, la data de 1 septembrie, grâul era cotat pe bursa din SUA la 4,85 dolari/bușel. Acum un an, în aceeaşi perioadă, era 5,59 dolari/bușel. Prin urmare, a avut loc o ieftinire de 13,2%, explică Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România. În acelaşi timp, porumbul era cotat, pe data de 1 septembrie, la 3,68 dolari/bușel iar acum un an, pe 2 septembrie, era tranzacționat la 3,63 dolari/bușel. Diferența față de anul anterior a fost de 1,1%. În România, prețurile variază în funcție de zonă, de la 605 lei pe tonă în Moldova la 709 de lei în Muntenia și 756 de lei în portul Constanța unde prețul include și transportul până la depozitul din port și încărcare, FOB – free on board, și țin de raportul cerere/ofertă din fiecare regiune. Transpuse în dolari/bușel, prețurile FOB din portul Constanța sunt de 5,13 dolari la grâu și 4,46 dolari pe bușel la porumb.

„În formarea prețului intră și piețele internaționale, prin prisma prețurilor plătite de companiile mari de trading de cereale care au în vedere exportul în condiții competitive, și trebuie să se conformeze prețurilor în piața de destinație. Acestea urmează deseori un sistem de licitație (precum în Egipt), însă, au drept reper larg cotațiile internaționale“, a spus Cazacu.

Preţurile la cereale sunt mai mari la noi decât la bursele externe cu 5% până la 15%, iar câştigurile sunt contabilizate de traderi, şi mai puţin de producători, pentru că vânzătorii au un rol decisiv în stabilirea preţurilor.