Drobul de miel e nelipsit de pe mele românilor de Paşte

Drobul de miel este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare produse alimentare în rândul românilor în perioada Paştelui.

Medicul Mihaela Bilic a explicat ce avantaje aduce consumului acestui produs, dar şi ce probleme pot apărea, în cazul în care drobul de miel este prezent prea des pe masă.

Ea spune că drobul de miel este preparat din organe cu o valoare nutritivă crescută. Din păcate, ele nici măcar nu se mănâncă în unele ţări, însă românii ştiu să le preţuiască la adevărata lor valoare.

„Drobul de miel, un preparat tradițional pentru masa de Paște, un fel de cozonac din carne, făcut din organe de miel și multe verdețuri. Ficatul și ficățeii, creierul, pipota, inima și rinichii, splina, sunt organe cu o valoare nutritivă crescută.

Le considerăm o carne de categoria a doua, iar în unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi sunt prețuite. Drobul de miel stă mărturie”, explică Mihaela Bilic.

Avantaje şi dezavantaje când vine vorba despre consumul de drob de miel

În continuare, Mihaela Bilic a explicat că organele din care se face drobul de miel sunt accesibile ca preț și au un conținut ridicat de proteine și puține grăsimi, sub 5%.

Mai mult, sunt bogate în vitaminele A și D, în grupul de vitamina B, zinc și seleniu.

Ea a vorbit însă şi despre dezavantaje, cum ar fi prezența colesterolului în ficat și creier, acidului uric în rinichi, precum și posibile urme de toxine și antibiotice.

Mihaela Bilic
SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

„Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și puține grăsimi, sub 5%, sunt bogate în vitamine A și D, tot grupul de vitamina B, zinc și seleniu.

Dezavantajele? Avem mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice. Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și până la 300% din vitamina B, are un aport de vitamina A de 15-30 de ori mai mare decât zona zilnică recomandată, totul cu numai 135 de calorii și 4 grame de grăsime”, a subliniat medicul nutriţionist.

Ce probleme pot apărea în cazul femeilor însărcinate?

Drobul este un produs dietetic, hrănitor şi săţios. 1-2 felii de drob, cu salată verde sau alte legume, reprezintă o masă delicioasă, recomandată pentru cei care vor să slăbească.

Totuşi, consumul de ficat, care este prezent în drobul de miel, nu este recomandat în exces, atrage atenţia Mihaela Bilic. Există și riscul de acumulare de vitamina A, care poate duce la hepatite cronice sau probleme în cazul gravidelor, mai spune ea.

„Nu e recomandat să consumăm ficat în exces, din cauza aportului mare de colesterol, 300 de miligrame la suta de grame. Există și riscul de acumulare de vitamina A, care poate duce la hepatite cronice.

Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maximum o dată pe săptămână. Prea multă vitamina A crește riscul de malformații la făt.

Creierul este campion la aportul de colesterol: 2.000 de miligrame la suta de grame și are purine din belșug, care cresc riscul de gută. Rinichii au sub 4% grăsime, dar conțin mult colesterol și acid uric. Inima este organul cu cea mai puțină grăsime.

Drobul este un preparat dietetic, ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit la cuptor. Acest chec hrănitor și sățios poate fi făcut din carne de miel sau și din carne sau organe pui, vită sau porc.

Una sau două felii de drob, alături de o porție generoasă de salată verde sau alte legume este o masă delicioasă, recomandată chiar și în cura de slăbire. Suntem sătui și nici risc de îngrășare nu avem. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului”, a mai precizat Mihaela Bilic.