Spitalul din Gaza nu a fost lovit de armata israeliană

IDF a dat publicității imagini filmate cu drona care contrazic că Israelul ar fi lovit Spitalul Baptist Al-Ahli din Fâșia Gaza. Explozie mortală de la spital nu a fost cauzată de muniție israeliană. IDF spune că explozia ar fi lăsat un crater și nu o parcare în flăcări și acoperișuri înțepate de schije.

Videoclipul prezintă imagini din parcarea spitalului, unde a avut loc explozia. Deflagrația a provocat sute de victime, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Hamas.

Imaginile arată că în zonă a fost provocat un incendiu de proporții în urma exploziei. Dar nu există niciun crater. Loviturile israeliene lasă în general găuri mari în pământ, spune armata.

Imaginile filmate cu drona indică, de asemenea, schije care au aterizat pe acoperișul clădirilor din apropiere. Acestea rămân în mare parte intacte.

Israelul a negat acuzațiile potrivit cărora unul dintre atacurile sale aeriene ar fi cauzat explozia. IDF a dat vina, în schimb, pe o rachetă eșuată lansată de gruparea teroristă palestiniană Jihadul Islamic.

Alte imagini, inclusiv o transmisiune în direct a postului Al Jazeera, au părut să susțină și mai mult afirmația Israelului potrivit căreia o rachetă eșuată din Gaza a provocat explozia.

Au murit și ziariști în conflict

De la izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, cel puțin 17 jurnaliști au fost uciși. De asemenea, cel puțin opt au fost răniți, iar trei sunt dați dispăruți sau reținuți, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

Dintre jurnaliștii decedați, 13 erau palestinieni, trei erau israelieni și unul libanez, a precizat CPJ, care urmărește numărul tot mai mare de decese din presă legate de conflictul în desfășurare.

„CPJ investighează, de asemenea, rapoarte neconfirmate despre alți jurnaliști uciși, dispăruți, reținuți, răniți sau amenințați, precum și despre deteriorarea birourilor de presă și a locuințelor jurnaliștilor”, a precizat grupul pentru libertatea presei.

CPJ a precizat că și-a adunat informațiile din propriile surse din regiune și din relatările din mass-media.

„Jurnaliștii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâșietor”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord. „Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a le asigura siguranța”.