"De peste cinci ani, peste 1,6 milioane de persoane din Fâşia Gaza sunt supuse unei blocade, prin încălcarea dreptului internaţional. Peste jumătate dintre acestea sunt copii", scrie într-o declaraţie comună, semnată, printre altele, de Oxfam, Amnesty International, Save the Children, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. "Guvernul israelian se confruntă cu critici internaţionale crescânde referitoare la această blocadă", notează organizaţiile.

În documente publicate cu ocazia împlinirii a cinci ani de la înăsprirea blocadei, ONG-urile subliniază dificultăţile pe care această situaţie le presupune pentru populaţie, precum "închiderea, din 2007, a 30 la sută din întreprinderile din Gaza" sau faptul că "80% dintre locuitori sunt dependenţi de ajutor".

Pe de altă parte, "90 până la 95% din apa din pânza freatică din Fâşia Gaza este nepotrivită pentru consum", iar restricţiile impuse de statul evreu asupra importului în Gaza pentru numeroase materiale de construcţie au dus la "o penurie de peste 71.000 de unităţi de locuit, în jur de 23% din totalul locuinţelor din Gaza".

Israelul a impus o blocadă Fâşiei Gaza de la capturarea unuia dintre soldaţii săi în iunie 2006 – în cele din urmă eliberat în octombrie 2011 în schimbul a o mie de prizonieri palestinieni. Această blocadă a fost înăsprită în iunie 2007 după ce gruparea islamistă Hamas a preluat controlul asupra acestui teritoriu.