Ministrul Agriculturii promite că plățile directe acordate pentru anul 2011 vor ajunge la agricultori în cea mai mare măsură încă în acest an, urmând ca până în februarie anul viitor să se efectueze în totalitate.
Astfel, plăţile directe acordate în agricultură se vor ridica la cinci miliarde euro în decembrie 2011, urmând ca în februarie 2012 acestea să totalizeze şapte miliarde euro. ”Din fondurile europene alocate agriculturii, prin plăţile directe vor fi alocate cinci miliarde euro la finalul lunii decembrie 2011. În februarie 2012 suma se va ridica la şapte miliarde euro”, a arătat  Tabără.
El a precizat că agricultura va beneficia, pe lângă subvențiile pe suprafață, și de fonduri acordate pe proiectele derulate prin Planul Național de Dezvoltare Rurală. ”În agricultură, prin PNDR vor fi încheiate peste 90.000 de proiecte şi vor fi create 150.000 de locuri de muncă. 80% din locurile de muncă sunt pentru tineri şi pentru femei”, a spus Tabără.
Birocrația poate scădea cu 15% gradul de absorbție
Ministrul Agriculturii a adăugat că birocraţia din procesul de acordare a fondurilor europene presupune o scădere cu 10%-15% a sumelor ce ar fi putut fi distribuite beneficiarilor.
”Dacă birocraţia nu ar fi existat, am fi avut cu 10%-15% un grad mai bun de absorbţie al fondurilor europene, în condiţiile în care agricultura este cel mai deschis domeniu pentru investiţii”, a precizat Tabără.
El a menţionat că în anul 2011 au fost create 20.000 de unităţi noi în agricultură. ”Numărul proiectelor în analiză a depăşit 100.000 de contracte. Din totalul acestora, 46.000 au fost contractate, iar valoarea se ridică la cinci miliarde euro. În anul 2011, în agricultură s-au înfiinţat 20.000 de unităţi noi, dublu faţă de cele deschise în domeniul construcţiilor”, a mai spus ministrul.
Tabără și-a arătat convingerea că banii alocaţi în domeniul agriculturii pot fi absorbiţi în proporţie de 100%.