Un sondaj realizat în rândul a peste 250 de tur-operatori, hotelieri şi administratori ai diverselor locaţii considerate atracţii turistice a relevat faptul că numărul turiştilor a scăzut în tot Regatul Unit, nu doar în Londra, a precizat UKinbound, o asociaţie reprezentând tur-operatorii şi alte companii dependente de turism.

‘Mulţi au crezut că Londra va fi un loc foarte aglomerat şi foarte scump în această perioadă’, a spus Mary Rance, directorul executiv al asociaţiei. ‘Nu am fost complet surprinşi, însă am fost uşor dezamăgiţi să vedem că /Jocurile Olimpice/ par să fi avut un impact asupra întregii Marii Britanii, nu doar a Londrei.’

Potrivit sondajului, 88 dintre cei chestionaţi au raportat pierderi în perioada Jocurilor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul vizitatorilor a cunoscut diminuări cu 10-30 procente faţă de anul trecut.

Oficialii încă nu au publicat cifra totală a turiştilor care au vizitat capitala britanică în această vară. În mod normal, în luna august Londra primeşte în medie 1,5 milioane de turişti şi nu se ştie cu exactitate dacă această cifră a fost mai mare sau mai mică în acest an. Numărul vizitatorilor la Olimpiadă – incluzând sportivii, oficialii şi spectatorii – s-a ridicat, potrivit oficialilor din turism, la 300.000. Majoritatea patronilor de restaurante şi magazine s-au plâns că vizitatorii de la Olimpiadă au cheltuit mai puţin decât turiştii obişnuiţi care le calcă pragul vara.

‘Cei care au venit la Jocuri nu prea au vizitat atracţiile turistice, nu prea au făcut nici cumpărături şi nici nu prea au mâncat în oraş’, a spus Miles Quest, purtător de cuvânt al British Hospitality Association.

Hotelurile din Londra au avut o rată de ocupare de circa 80%, ceea ce nu depăşeşte cotele obişnuite pentru luna august.

Există însă şi semne pozitive. Visa – singura carte de credit acceptată în spaţiile J.O. – a anunţat că vizitatorii din străinătate au cheltuit în Marea Britanie peste 450 milioane lire sterline de pe carduri numai în prima săptămână a Jocurilor, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ultima săptămână a Olimpiadei s-au cheltuit de pe cardurile Visa numai în restaurantele din Londra 12,7 milioane lire sterline, cu aproape 20 procente mai mult decât în urmă cu un an.
SURSA: Agerpres