Apoi, directorul CIA Leon Panetta a repetat această afirmație în public, și astfel s-a şi făcut un film pe baza acestei operaţiuni, "Zero Dark Thirty", care-l prezintă pe un deținut ce oferă identitatea principalului curier al lui bin Laden, Abu Ahmad al-Kuwaiti, după ce a fost torturat într-o închisoare secretă a CIA. După cum a ieşit la iveală, bin Laden locuia în compusul familiei Al-Kuwaiti, așa încât urmărirea curierului a reprezentat cheia pentru găsirea liderului al-Qaida, scrie Business Insider.

Dar povestea CIA, ca şi cea făcută la Hollywood, nu este adevărată, potrivit concluziilor Raportului Senatului privind interogatoriile CIA, dată publicităţii.

"O analiză a înregistrărilor CIA a constatat că informaţia obținută iniţial, precum și informațiile pe care CIA le-a identificat ca fiind cele mai critice sau cele mai valoroase în privinţa lui Abu Ahmad al-Kuwaity, nu au fost legate de utilizarea tehnicilor de interogare brutale ale CIA," a relevat ancheta Senatului.

Oficialii CIA nu sunt de acord și susțin că deținuții care au fost supuşi tacticilor coercitive au oferit detalii cruciale în acest caz.

Raportul Senatului, dat publicităţii marți, încearcă să demonteze metodic cazul CIA. Anchetatorii au descoperit că Agenţia a indus în eroare în mod repetat comisiile de supraveghere ale Congresului în privinţa faptului că informații despre al-Kuwaiti și bin Laden au venit de la deținuți după ce aceştia au fost torturaţi. Cu toate acestea, informaţii obţinute de anchetatori au arătat că agenţi CIA au discutat cu deţinuţii înainte de a-i fi supus unor tratamente dure.

CIA spune că nu a primit nici o informație de la deținuții aflaţi în custordia Agenţiei referitoare la al-Kuwaiti până în 2003. Cu toate acestea, până la sfârșitul anului 2002, CIA a adunat informații semnificative despre al-Kuwaiti și legăturile sale strânse ale acestuia cu bin Laden, inclusiv, numărul de telefon al lui al-Kuwaiti, aflat în agenda telefonică a deţinutului al-Qaida Abu Zubaydah, adresa sa de email, vârsta lui al-Kuwaiti, descrierea fizică şi informaţii privind familia sa, precum şi legătura sa cu bin-Laden.

În răspunsul său, CIA a declarat că informaţiile nu au fost suficiente pentru a-l distinge pe al-Kuwaiti faţă de alţi colaboratori ai lui bin-Laden  până când informații suplimentare provenite de la alţi deținuți l-au plasat pe curierul lui bin-Laden în context și a permis CIA să înţeleagă mai bine adevăratul lui rol și potențial în procedurile de căutare a lui bin Laden. Ca atare, informațiile obținute de la CIA de la deținuți au jucat un important rol – în combinație cu alte fluxuri de inteligență – în găsirea liderului al-Qaida."

CIA a mai spus că doi deținuți, Ammar al-Baluchi și Hassan Ghul, au furnizat informații cruciale. Al-Baluchi, după tehnici de interogare brutale, a fost primul deținut care a oferit Agenţiei ceea ce pare că a fost unul dintre cele mai bine păzite secrete – că Abu Ahmad al-Kuwaiti a fost curier pentru mesajele către și de la bin Laden", a spus CIA.

Ghul, după interogatorii brutale, a declarat că Abu Ahmad al-Kuwaiti i-a dat o scrisoare a lui bin Laden unui un alt operativ, la sfarsitul anului 2003, a declarat CIA.

Anchetatorii Senatului contracarează, spunând că  al-Baluchi şi-a retras informațiile pe care le-a dat după interogatorii dure, apoi a oscilat cu privire la posibilitatea ca Al-Kuwait să fie un curier al lui bin Laden.

În ceea ce-l privește pe Ghul, acesta a oferit "cele mai mai detaliate și exacte informaţii culese de la un deținut CIA" în ce priveşte legătura lui al-Kuwaiti cu bin Laden, înainte ca agentia să folosească tehnici de interogare dure împotriva lui, spun autorii raportului Senatului.

Înainte ca Ghul să fie bruscat, spune raportul, Ghul a spus unui agent CIA care-l interoga că bin Laden are probabil o gardă securitate mică numeric, formată din circa una sau două persoane, și că "Abu Ahmed manageriază probabil toate nevoile lui Osama ben Laden, inclusiv mesaje pe care liderul al Qaida le dă".

Această informație s-a dovedit a fi corectă. Bin Laden locuia cu soția sa și alte două familii, inclusiv cu al-Kuwaiti și familia sa.

A doua zi, Ghul a fost "ras și bărbierit, dezbrăcat și plasat în în picioare la perete cu mâinile deasupra capului" timp de patruzeci de minute. Apoi a fost supus la 59 de ore de privare de somn, ceea ce l-a făcut să înceapă să halucineze. El a experimentat, de asemenea, "paralizia ușoară", din cauza pozițiilor stresante.

Ghul nu a oferit nicio informație utilă, în timpul sau după acest tratament, se arată în raport.