"Nu avem dovezi că guvernul pakistanez ar fi ştiut despre prezenţa acolo a lui Osama bin Laden, acesta este un aspect pe care evident îl verificăm. Vă las pe dumneavoastră să analizaţi ceea ce tocmai am spus", i-a transmis Obama unuia dintre interlocutorii săi, în cadrul unui eveniment organizat de Hindustan Times în New Delhi. "Deşi Pakistanul a fost din multe puncte de vedere un partener în lupta împotriva anumitor organizaţii teroriste, este la fel de adevărat şi că există elemente care uneori nu ne-au fost parteneri buni", a insistat fostul lider de la Casa Albă.

Obama a mai spus că este "o sursă de frustrare de înţeles" faptul că uneori există legături "între organizaţii teroriste cu sediul în Pakistan şi elemente care au legături cu diverse entităţi mai oficiale din cadrul Pakistanului".

În dimineaţa zilei de 2 mai 2011, 23 de membri ai Navy Seal au pătruns pe teritoriul pakistanez, venind din Afganistan, la bordul a două elicoptere, şi l-au ucis pe cel mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden, într-o operaţiune în care şi-au mai pierdut viaţa două gărzi de corp saudite, soţia unuia dintre ei şi unul dintre fiii liderului Al Qaida.

Misiunea, care a durat 38 de minute, s-a realizat fără informarea prealabilă a autorităţilor civile şi militare pakistaneze, potrivit versiunii oficiale de la Islamabad şi Washington.

EFE comentează că Pakistanul a suferit atunci un adevărat şoc, nu pentru că liderul Al Qaida trăia împreună cu numeroasa sa familie în apropierea oraşului Abbottabad, unde se află cea mai importantă academie militară din Pakistan, ci pentru că SUA i-a încălcat suveranitatea.