‘Printre măsurile de reformă structurală (adoptate de Guvernul Ponta – n.r.) au fost şi măsurile luate în vederea îmbunătăţirii performanţei anumitor companii de interes strategic în domeniul energetic şi care, într-o perioadă scurtă de timp viitoare, erau în iminenţa intrării în incapacitate de plată. Exemplul concret este Hidroelectrica. Cazul acesteia este un caz special, pentru că este cea mai mare companie din domeniul energetic din România şi nu produce profit. Nu numai că nu produce profit, dar exista riscul ca, în termen de jumătate de an, ea să intre în insolvenţă şi să fie lichidată, nu reorganizată în vederea eficientizării acesteia’, a precizat Chiţoiu.

Potrivit acestuia, 95% din energia produsă de Hidroelectrica nu se regăseşte pe piaţa concurenţială. De asemenea, Daniel Chiţoiu a adăugat că 75% din energia produsă se vindea în baza unor contracte bilaterale, la un preţ cu 40 – 50% mai mic faţă de preţul existent pe piaţa concurenţială (de pe OPCOM), iar în proporţie de 30% se vindea pe piaţa reglementată.

‘Mai mult, nu numai contractele de furnizare erau contracte direcţionate bilaterale, ci şi contractele de achiziţie. Ştiu foarte bine că s-au prevalat de o prevedere din legea achiziţiei publice şi au loc numai încredinţări directe sau achiziţii directe sau acorduri cadru. Scopul nostru este de a transparentiza toate aceste contracte, şi de achiziţii şi de furnizare a energiei electrice. Or, cine poate face acest lucru? Un management privat profesionist. Şi, de asemenea, pot face acest lucru reprezentanţii în Adunarea Generală a Acţionarilor. Deci, conducerea actuală a MECMA şi a Guvernului are ca obiectiv prioritar depolitizarea conducerilor companiilor de stat şi introducerea managementului profesionist’, a conchis Chiţoiu.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, cerere admisă de Tribunalul Bucureşti pe 20 iunie.
SURSA: Agerpres