La nivelul întregului oraș însă statisticile indică un nivel tot mai scăzut al chiriilor medii solicitate de proprietari. În luna iulie 2012, au fost atinse cele mai mici chirii înregistrate în această perioadă a anului din 2007 și până în prezent, consemnându-se scăderi de peste 40% comparativ cu iulie 2007. Totuși, raportat la evoluția pieței de la începutul acestui an, putem spune că variațiile de preț sunt infime, existând corecții de preț atât în sens pozitiv, cât și negativ.

Sudul, zona cu cele mai mici chirii
Zona de sud a Capitalei găzduiește trei dintre cartierele care au înregistrat de-a lungul timpului cele mai mici chirii comparativ cu media întregului oraș: Ferentari, Berceni și Giurgiului. Discrepanța este însă și mai mare dacă ne raportăm la Băneasa, Herăstrău sau Floreasca, amplasate în partea de nord.

Cea mai mare diferență între cele două regiuni se înregistrează pe segmentul apartamentelor de trei camere. Dacă în Berceni chiria medie ajunge la 332 euro/ lună, în Floreasca, proprietarii solicită puțin peste 1.000 euro pentru același tip de imobil, diferența fiind de aproximativ 67%. Chiriașii apartamentelor cu două camere pot plăti la rândul lor cu până la 61% mai mult în nord decât în sud: 670 euro/ lună pentru un apartament în zona Herăstrău față de 258 euro în Berceni.

O diferență de 65% este atinsă și în cazul apartamentelor de patru camere: dacă în zona de sud a orașului proprietarii solicită o chirie medie de 383 euro, în Băneasa, chiria sare de 1.000 euro.

Cel mai scăzut ecart între cele două regiuni ale Capitalei – de 39% – este înregistrat pe segmentul garsonierelor. Unui chiriaș i se solicită, în medie, o chirie lunară de 196 euro pentru o garsonieră în cartierul Giurgiului, pe când în Băneasa, este nevoit să plătească aproximativ 320 euro.

Evoluția chiriilor la nivelul Capitalei
În ceea ce privește piața închirierilor la nivelul întregii Capitale, luna iulie 2012 a adus pentru București cele mai mici chirii pentru această perioadă a anului înregistrate în ultimii 5 ani. Chiria medie solicitată de proprietari pentru o garsonieră a ajuns în iulie la 226 euro/ lună, în scădere cu 1% față de același interval al anului trecut. În ciuda plecării studenților din București, nivelul chiriei se situează cu puțin peste 1% față de luna iunie a acestui an, creșterea fiind însă infimă.

De la o lună la alta, chiria medie se menține în jurul acelorași valori în cazul apartamentelor de două camere, dar continuă să fie în scădere raportat la o perioadă de 12 luni. Astfel, în iulie 2012, chiria pe acest segment se apropie de pragul de 320 euro, în creștere cu doar un euro față de luna trecută, dar este cu 2% mai mică comparativ cu iulie 2011. Pentru apartamentele de trei camere, situația pare să fie relativ similară – stabilizare față de luna iunie a acestui an, dar o scădere mai accentuată raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Proprietarii au solicitat în iulie 2012 o chirie medie de 422 euro pe acest tip de imobil, menținându-se aproape de valoarea lunii iunie, când chiria ajungea la 423 euro. Pe un interval de 12 luni însă, observăm o variație de preț de -5%, de la 446 euro.

Chiria pentru apartamentele de patru camere a reușit să crească în luna iulie considerabil, apropiindu-se astfel de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, la finalul lunii iulie 2012, chiria se învârtea în jurul valorii de 663 euro/ lună, cu peste 5% mai mare decât în urmă cu o lună, crescând de la 627 euro. Pe un interval de 12 luni, raportul înregistrează o variație de -1%, echivalentul a 4 euro.

Numărul de oferte
Intrarea în vacanță a studenților a adus cu sine în luna iulie și cele mai multe oferte apărute pe piață într-o singură lună de la începutul anului și până acum. Astfel, proprietarii au scos la închiriere un număr total de 2512 oferte. Comparativ însă cu perioadele similare ale anilor trecuți, putem estima că această valoare se înscrie în jurul unei medii constante.

Cei interesați au avut la dispoziție în iulie 1034 de noi oferte din piața bucureșteană pentru apartamentele de două camere, cu peste 100 mai multe față de oferta înregistrată în urmă cu doar o lună. Comparativ însă cu iulie 2011, când pe piață fuseseră scoase la închiriere 1014 unități, situația este relativ similară, creșterea fiind de sub 2%.

Garsonierele au depășit în luna iulie 2012 nivelul de 970 de unități propuse spre închiriere, în creștere cu 9% față de oferta nouă disponibilă în urmă cu numai o lună. Observăm însă pe acest segment și cea mai mare creștere pe interval de un an, de +19%, de la 817 unități câte contoriza raportul Anunțuriparticulari.ro în urmă cu exact un an.

Unitățile de trei camere sunt singurele care, în luna iulie, nu au înregistrat o creștere față de luna anterioară. Nivelul ofertei noi din piață a trecut în iulie cu puțin peste 400 de unități, în scădere cu 70, respectiv 77 de unități comparativ cu luna iunie 2012 și iulie 2011. Proprietarii apartamentelor de patru camere au scos la rândul lor la închiriere în luna iulie 102 imobile, în creștere cu doar două unități față de luna iunie a acestui an. Oferta este însă cu peste 19% mai bogată comparativ cu același interval al anului trecut când piața număra 82 de apartamente.

Prognoză Anunțuriparticulari.ro
Pentru segmentul închirierilor rezidențiale, lunile de vară sunt recunoscute drept perioade de letargie, în care mare parte din imobile sunt eliberate de chiriașii din timpul anului, iar proprietarii așteaptă venirea toamnei și, automat, a noilor generații de studenți. De altfel, într-o piață care, de la începutul anului, nu a mai cunoscut oscilații majore, este evident că doar astfel de conjucturi de ordin social (cum este începutul anului universitar) mai pot anima situația din piață.

În plus, în condițiile în care vorbim de o piață relativ stabilă, iar evoluțiile chiriilor de la lună la lună sunt infime sau inexistente, nu ne putem aștepta la fluctuații importante ale acestui segment rezidențial, singurul element care poate avea o influență majoră fiind o depreciere semnificativă a cursului valutar.