China are nevoie de cel puţin trei portavioane pentru a-şi apăra interesele strategice, a afirmat un general chinez la cinci zile după ce Ministerul Apărării a recunoscut construcţia unei prime nave amiral care întruchipează ambiţia navală a Chinei, relatează AFP. "Dacă luăm în considerare vecinii, India va avea trei (n.r. – portavioane) până în 2014, Japonia va avea trei portavioane echivalente până în 2014, aşadar consider că numărul (n.r. – de astfel de nave pentru China) nu trebuie să fie mai mic de trei dacă vrem să ne apărăm drepturile şi interesele maritime cu eficienţă", a declarat ieri generalul Luo Yuan, citat de cotidianul Beijing News.

După ce timp de ani de zile a ţinut sub tăcere lucrările de construcţie a primului său portavion, Armata Populară de Eliberare a început să vorbească despre acest lucru, îngrijorată de imaginea belicoasă care ar putea să se formeze în jurul acestei nave. Primul portavion chinezesc, o fostă navă sovietică achiziţionată în 1998 de la Ucraina, ar putea în schimb să contureze imaginea pe care China însăşi vrea să o ofere: aceea a unei ţări care se înarmează doar pentru a se apăra, fără a avea pretenţii de hegemonie. Ministerul chinez al Apărării a precizat miercuri că nava va fi folosită pentru cercetări ştiinţifice şi exerciţii de antrenament.

Experţi independenţi susţin însă că Beijingul dezvoltă, în secret, un program de construire a altor două portavioane. SUA au salutat vineri faptul că autorităţile de la Beijing au recunoscut construcţia primului portavion chinezesc, considerând acest lucru semnul unei evoluţii spre o mai mare transparenţă între cele două ţări.

Sursa: AGERPRES