Oficialul chinez a afirmat că măsura va ajuta oraşele să-şi îndeplinească obiectivele pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi să promoveze mai mult creşterea economică prin protejarea mediului înconjurător, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului central. Cu toate acestea, nu se menţionează când va începe publicarea listei.
"Administraţia locală trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru calitatea aerului, iar statul va publica în fiecare lună o listă cu cele mai poluate zece oraşe şi cu cele mai puţin poluate zece oraşe" din China, a afirmat Zhang Gaoli în cadrul unei reuniuni la Beijing, potrivit comunicatului citat.

"Combaterea poluării aerului este o sarcină pe termen lung, dificilă şi complexă", a adăugat Zhang. "Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru curăţarea oraşelor poluate şi pentru gestionarea şi reducerea poluanţilor", a mai spus oficialul chinez.

China se află sub presiunea combaterii poluării aerului după ce un smog dens şi periculos a cuprins o mare parte din nordul ţării, inclusiv capitala Beijing, în luna ianuarie.

Problema a afectat şi competitivitatea economică a Chinei, după ce multe companii străine s-au confruntat cu refuzul directorilor executivi de a accepta posturi la Beijing sau în alte oraşe din China din cauza problemelor privind poluarea gravă a aerului.
Sursa: Agerpres