Preşedintele chinez, Hu Jintao, şi-a exprimat speranţa, într-un interviu publicat în ediţia de duminică a cotidianului mexican Reforma, în ajunul deschiderii reuniunii, că summitul G20 va sprijini eforturile despuse de Europa pentru a trimite semnale de încredere pieţelor, scrie AFP, potrivit Agerpres.

"Suntem de părere că Grecia trebuie să rămână în zona euro", a declarat presei adjunctul ministrului chinez de finanţe, Zhu Guangyao, în ajunul deschiderii, în această staţiune balneară de pe ţărmurile Pacificului, a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din ţările G20.

Potrivit proiecţiilor oficiale, rezultatele legislativelor din Grecia ar trebui să permită alcătuirea unui guvern de coaliţie favorabil rămânerii în zona euro şi colaborării cu creditorii internaţionali.

"Sperăm că acest guvern va avea o bază solidă şi va putea să menţină stabilitatea. Pentru dezvoltarea Greciei, stabilitatea este importantă", a continuat demnitarul chinez. "Susţinem un euro solid şi prosper şi o zonă euro", a adăugat el.

Pe de altă parte, Zhu a făcut cunoscut că Beijingul intenţionează să precizeze la Los Cabos nivelul contribuţiei sale la majorarea resurselor FMI, despre care până în prezent a evitat să vorbească.

În luna aprilie, FMI a strâns de la zona euro şi alte circa 20 de ţări membre un total de 430 de miliarde de dolari pentru a-şi spori mijloacele financiare în vederea ajutorării ţărilor victime ale crizei din Europa şi consecinţelor acesteia.