China Daily consemnează că, într-un efort de a atrage Elveţia în procesul de internaţionalizare a monedei yuan, liderul chinez a exprimat speranţa ca elveţienii să ofere ajutor băncilor chineze să deschidă de sucursale în Elveţia. Premierul Li Keqiang şi Preşedintele Simonetta Sommaruga au anunţat că vor derula o cooperare financiară bilaterală mai strânsă, convenind să sprijine crearea unei pieţe off-shore pentru yuan în Elveţia, un important pas pe traseul de internaţionalizare a monedei chineze, în special în Europa. China are deschise pieţele off-shore pentru yuan în Hong Kong şi Londra.

În luna iulie 2014, băncile centrale chineze şi elveţiene au semnat un acord bilateral de schimb valutar în valoare de 150 miliarde yuani (24 miliarde USD), în încercarea de a asigura lichiditatea necesară schimburilor comerciale bilaterale şi cooperărilor economice.

Li Keqiang a arătat că cele două ţări trebuie să pună în aplicare acordul de liber schimb, potrivit celor stabilite în iulie 2014, pentru a optimiza structura comercială şi pentru a încuraja, în ambele sensuri, investiţiile şi cooperarea în domenii precum producşia high-end, conservarea energiei şi protecţia mediului şi agricultura. Cooperarea chino-elveţiană vizează, de asemenea, cultura, ştiinţa şi tehnologia, educaţia, turismul şi combaterea criminalităţii transnaţionale.

Elveţia este una dintre primele ţări ale lumii care a semnat un acord de liber schimb cu China. Cele două ţări vor aniversa anul acesta 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

Sursa: romanian.cri.cn

Te-ar putea interesa și: