În conformitate cu angajamentele asumate faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, China permite importul a 1,94 milioane tone de zahăr pe an la un tarif de 15%. Importurilor care depăşesc această cantitate li se impune o taxă de 50%. 

Ministerul chinez al Comerţului a informat luni, într-un comunicat, că a introdus o suprataxă de 45%, pe lângă taxa de 50%, pentru importurile de zahăr în actualul an fiscal, perioada 22 mai 2017-21 mai 2018. Suprataxa va fi redusă la 40% în anul fiscal următor şi la 35% în al treilea an. 

Decizia autorităţilor de la Beijing ar putea reduce importurile de la marii producători de zahăr, precum Brazilia şi Thailanda, deoarece va reduce decalajul între preţurile chineze şi cele internaţionale. Însă traderii apreciază că odată cu tarifele mai mari va creşte şi activitatea de contrabandă cu zahăr la graniţa sudică a Chinei, iar unele importuri ar putea să se deruleze prin intermediul unor ţări terţe care sunt scutite de la plata acestor suprataxe. 

Zahărul este unul dintre puţinele sectoare în care China are probleme în a concura, având în vedere costurile mari ale fermierilor săi care cultivă suprafeţe mici şi care produc anual aproximativ 10,5 milioane tone de zahăr din sfeclă sau trestie. 

China importă anual aproximativ trei milioane de tone de zahăr, iar autorităţile de la Beijing au încercat să combată importurile ilegale estimate la două milioane de tone pe an.

AGERPRES