Indicele preţurilor de consum (CPI) a crescut luna trecută cu 1,9% comparativ cu septembrie 2011, faţă de un avans de 2% în august, a anunţat luni Biroul Naţional de Statistică (NBS).

Declinul inflaţiei va da posibilitatea autorităţilor chineze să reducă rata dobânzii sau să majoreze cheltuielile pentru a stopa procesul de încetinire a creşterii economiei.

Preţurile alimentelor au urcat cu 2,5% luna trecută, comparativ cu septembrie 2011, după un avans de 3,4% în august.

Comparativ cu luna precedentă, indicele preţurilor de consum a urcat în septembrie cu 0,3%, conform datelor NBS.

Indicele preţurilor de producţie (PPI) a scăzut cu 3,6% în septembrie, fiind a şaptea lună consecutivă de declin.

Importurile Chinei au crescut cu 2,4%, în timp ce exporturile au urcat cu 9,9%.

Xu Lianzhong, director al Biroului de analiză şi estimările de la Beijing a declarat că nu se va înregistra probabil o redresare semnificativă a indicelui preţurilor de consum în ultimele luni din acest an.

Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creştere anuală de 7,6% în al doilea trimestru din 2012, după o creştere de 8,1% în primul trimestru, a anunţat recent Biroul Naţional de Statistică (NBS). Este al şasea trimestru consecutiv de încetinire a ritmului de creştere a celei de-a doua economii mondiale şi totodată cea mai slabă performanţă înregistrată de economia chineză după avansul de 6,6% înregistrat în primul trimestru al anului 2009, când ţările occidentale erau grav afectate de criza economică şi mondială.

Pentru a susţine activitatea economică, Banca Centrală a Chinei a redus de două ori dobânda de bază în ultima lună. Ultima dată când Banca Centrală a Chinei a redus costul creditului a fost în luna decembrie 2008. De asemenea, în prima jumătate a acestui an, instituţia a redus rezervele minime obligatorii în trei reprize pentru a le permite băncilor să acorde mai multe credite.
SURSA: Agerpres