Argumentul că statul chinez ar trebui să salveze Europa nu este valabil, a declarat oficialul chinez, spunând că e posibil ca europenii să fi înţeles greşit modul în care China îşi gestionează rezervele valutare.

Fu Ying nu a exclus în mod explicit utilizarea unei părţi din rezervele Chinei pentru măsuri mai bine orientate, dar a sugerat că statul chinez nu va sări cu o parte din economiile sale pentru a salva ţările lovite de criză.

"Nu putem folosi aceşti bani pe piaţa internă pentru a atenua sărăcia. De asemenea, nu putem investi aceşti bani în străinătate pentru susţinerea dezvoltării", a spus ea.

Economiştii estimează că Beijingul a investit deja o cincime din rezervele sale în active europene. Deşi China are cele mai mare rezerve valutare din lume, analiştii spun că două treimi din acestea sunt investite în active americane şi nu pot fi vândute, ceea ce înseamnă că Beijing mai rămâne cu aproximativ 470 miliarde dolari pentru investiţii în fiecare an.

Fu a declarat că rezervele valutare ale Chinei sunt înrudite cu economiile ţării, iar criza financiară cu care s-a confruntat Asia în 1997 a arătat cât de importante sunt rezervele pentru naţiune. De asemenea, oficialul chinez a ţinut să sublinieze că refuzul Beijingului de a folosi rezervele sale pentru a uşura problemele Europei nu trebuie interpretat ca o lipsă de sprijin pentru regiunea care este cea mai mare piaţă de export a Chinei.

"Ceea ce spun eu este că ideea că statul chinez ar trebui să salveze Europa nu este susţinută, adică banii nu pot fi folosiţi în această direcţie. China nu s-a dat în lături de la niciun efort internaţional pentru ajutorarea Europei. Întotdeauna am fost un participant activ la astfel de acţiuni", a mai spus Fu.

În calitate de deţinătoare a celei mai mari rezerve valutare din lume, China este una dintre ţările cu buzunare suficient de adânci pentru a cumpăra o parte importantă din datoria guvernelor europene şi de a scoate zona euro din criză.
Susţinătorii acestui argument susţin că, de fapt, China îşi face o favoare când ajută zona euro pentru că astfel îşi diversifică rezervele şi stimulează creşterea economică în cea mai mare piaţă de export a ţării.

Dar China a fost reticentă în faţa acestor propuneri şi nu s-a angajat public să contribuie la fondul de salvare a Europei.