China, ţară care execută mai mulţi oameni în fiecare an decât orice altă ţară din lume, a afirmat luni că ia în calcul renunţarea la pedeapsa capitală pentru infracţiunile cu caracter economic, relatează Associated Press şi Xinhua.

Un proiect de amendament pentru codul penal al ţării propune excluderea a 13 ‘infracţiuni cu caracter economic, neviolente’ de pe lista celor 68 de infracţiuni pasibile de pedeapsa cu moartea, potrivit Xinhua. Grupările internaţionale ce militează pentru respectarea drepturilor omului au criticat China pentru faptul că recurge frecvent la pedeapsa capitală, afirmând că aceasta este excesivă.

Nu se ştie când va fi adoptat proiectul de lege. Xinhua a precizat că acesta a fost predat pentru o primă lectură legislativului chinez. Un proiect are de regulă nevoie de două sau trei lecturi înainte de a fi votat, notează AP.

Site-ul de internet al Congresului Naţional al Poporului /parlamentul unicameral chinez/ confirmă că proiectul este analizat, însă nu dă alte detalii. Xinhua nu a precizat ce infracţiuni sunt avute în vedere pentru eliminarea de pe lista pedepsei cu moartea.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: