Lovitură dură pentru SUA! China a devenit cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene

În trimestrul doi din 2021, valoarea exporturilor de bunuri ale Uniunii Europene către ţările din afara blocului comunitar a fost uşor peste nivelul din primul trimestru din 2019, iar China a depăşit Statele Unite ale Americii, devenind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene, arată datele publicat miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Excedentul comercial a scăzut de la 46 la 29 miliarde de euro

Valoarea importurilor UE a crescut semnificativ în trimestrul doi din 2021, în urma redresării economiei, astfel încât excedentul comercial al UE a scăzut de la 46 la 29 miliarde de euro.

Între primul trimestru din 2019 şi trimestrul doi din 2021, procentul importurilor din China a crescut cu patru puncte procentuale (pp). Procentul importurilor din Elveţia a înregistrat o creştere de 0,7 pp, în timp ce importurile din Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite au scăzut cu 3,4 pp, 1,1 pp, şi, respectiv, 1 pp. Aceste scăderi au fost cauzate de pandemie şi, în cazul Marii Britanii, şi de Brexit.

Procentul Chinei a crescut în exporturile Uniunii Europene

Între primul trimestru din 2019 şi trimestrul doi din 2021, procentul Chinei în exporturile UE de bunuri a urcat cu 1,5 pp, iar al Marii Britanii a scăzut cu 3,2 pp. Procentul Elveţiei, Rusiei şi Statelor Unite au urcat toate cu mai puţin de 0,6 pp.

Sursă foto: Dreamstime