Conceptul de imunitate de turmă a câștigat recunoaștere odată cu pandemia. Se referă la punctul în care suficient de mulți oameni dintr-o comunitate (țară, stat, oraș etc.) au dobândit imunitate la o boală – fie prin infectare, fie prin vaccinare – astfel încât răspândirea bolii în acea populație să devină tot mai puțin probabilă.

Adio, imunitate de grup

Procentul din populație necesar pentru a obține imunitatea de turmă, conform estimărilor, se situează între 60 și 90%.

Timothy Brewer, profesor de medicină și epidemiologie la UCLA, nu crede că SUA nu vor ajunge la imunitatea de turmă. El spune că unele state, precum California, sunt pe o traiectorie bună. Aproximativ 40% din populație a fost vaccinată, iar 20% au anticorpi ca urmare a infectării cu COVID-19.

Dar imunitate de turmă în California nu echivalează cu imunitatea de turmă în toată America, subliniază profesorul. Iar nivelul colectiv de protecție depinde de ratele de vaccinare și infectare din acea regiune.

Brewer susține că eșecul în atingerea imunității de turmă nu afectează deloc protecția unei persoane vaccinate. Cele două vaccinuri pe bază de ARNm de la Moderna și Pfizer BioNTech au o rată de eficiență de 95%.

Vaccinul oferă o imunitate imensă

Asta înseamnă că cine a fost vaccinat cu ambele doze, are o șansă de doar 5% (în medie) să se infecteze dacă este expus virusului. Aceste cifre nu se schimbă, indiferent de imunitatea de turmă.

Concluzie: cine a fost vaccinat are cu 95% mai puține șanse de a se infecta cu COVID-19 decât cineva care nu s-a imunizat.

În ciuda faptului că e puțin probabil ca lumea să ajungă la imunitatea de turmă, oamenii ar trebui să continueze să se vaccineze în continuare. Vaccinurile oferă șanse de protecție totală de 95%. Și chiar dacă cineva se află printre ghinioniștii care se infectează după vaccinare, are mai puține șanse să ajungă la spitalizare sau la deces, decât cineva care nu s-a imunizat.