In timp ce marile companii anunta disponibilizari masive, biletele pentru concertele artistilor straini se vand ca painea calda! Oricat de pesimiste ar fi vestile privind situatia economica, romanii nu renunta nici in ruptul capului la distractie. Un exemplu in acest sens il reprezinta si concertul lui Sting din 10 februarie de la Sala Palatului, care a fost deja declarat sold-out. Preturile biletelor variaza intre 100 si 750 de lei, in functie de pozitia fata de scena.

Depeche Mode va concerta pentru a doua oara in Romania, iar biletele pentru spectacol au preturi cuprinse intre 100 si 360 de lei. “Desi nu am inceput campania de promovare inca, zona A, din fata scenei, este deja sold-out, iar biletele se vand intr-un ritm mai alert decat in 2006” sustine Dragos Chiscoci, marketing&communication manager Emagic, organizatorul evenimentului.

Criza financiara isi va pune totusi amprenta si asupra acestui segment, intrucat publicul va prefera sa mearga la concertele artistilor renumiti. “Este inca prematur sa evaluam impactul crizei economice in domeniul nostru de activitate. 2009 va aduce, fara indoiala, modificari interesante in peisajul pietei muzicale din Romania, ca o consecinta fireasca a mutatiilor internationale, dar si a specificului local. Noi suntem optimisti, in sensul ca mizam pe tendinta accentuata a curatarii pietei de amatorisme si de tepe, de incompetenta si de hotie” a declarat, pentru Capital.ro, Paul Nanca, managerul Fundatiei Culturale Phoenix.

Sorina Burlacu, general manager Events, sustine ca impactul crizei economice nu este atat de vizibil intrucat inca se mai vand bilete, iar lucrurile vor urma un trend descendent incepand din primavara acestui an.

Artistii romani, mai scumpi decat cei straini?

“Asistam in ultima vreme la o ciudata inversare de raport de preturi intre artistii romani si cei straini. Mai explicit, exista unii artisti autohtoni care pretind sume absolut exagerate, mai mari sau mult mai mari decat unii artisti internationali. Explicatiile sunt complexe, dar absurdul situatiei nu numai ca persista, dar se accentueaza. La Revelion, de pilda, s-a inregistrat o mica invazie de artisti internationali (mai mult sau mai putin ‘expirati’, e drept, dar de incontestabil prestigiu), in timp ce au existat relativ multi artisti romani care au pretins sume exorbitante si au fost nevoiti sa ramana acasa, din acest motiv” explica Paul Nanca.

Tarifele artistilor variaza de la un eveniment la altul, in functie de notorietate si de amplitudinea evenimentului la care participa. Astfel, tarifele pot ajunge de la cateva sute de euro pana la sute de mii de euro. Potrivit lui Paul Nanca, cel mai costisitor eveniment organizat de Fundatia Phoenix a fost concertul Beyonce din 2007. Pentru prestatia solistei organizatorul a cheltuit aproximativ un milion de euro.

Infrastructura foarte proasta, lipsa unor aeroporturi competitive si a unor sali de concerte sau a stadioanelor moderne ii impiedica pe multi artisti sa ne includa pe lista turneelor internationale.

Desi efectele crizei economice se fac simtite si in buzunarele romanilor, piata se va situa la acelasi nivel din 2008. “Conform estimarilor noastre, piata concertelor cu artisti straini pe 2008 se ridica la o valoare de aproximativ 13-14 milioane de euro, iar pentru 2009 preconizam ca valoarea totala a pietei se va situa in jurul aceleiasi cifre” a spus Dragos Chiscoci.

 

0-24953-024709capital009.jpg