Conform unui amendament propus de liderul grupului USL, Bogdan Georgescu, şi votat de către Consiliu, documentele care vor fi elaborate de către consultantul ce va alege soluţiile privind reorganizarea RADET nu vor mai fi supuse aprobării CGMB.

Aceste soluţii pot consta fie în delegarea serviciului public de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice, fie păstrarea lui la municipalitate sau privatizarea.

După votarea acestor proiecte, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice este cea care va decide cu privire la soluţiile propuse de consultant. Primarul general Sorin Oprescu menţiona zilele trecute că cele trei proiecte sunt necesare pentru că sunt prevăzute în calendarul pentru fuzionarea celor două instituţii.

"O societate comercială, ELCEN-ul, care a început să-şi parcurgă drumul ei, depinde de Ministerul Economiei, care a dispus să se întrunească AGA, iar noi în acest timp pregătim paşii pentru a avea la dispoziţie consultanţa necesară atât tehnică, juridică, legală, cât şi cea legată de protecţia populaţiei, pentru transformarea RADET-ului în societate comercială", a spus Oprescu.

Cât priveşte consultanţa din partea Băncii Mondiale, edilul-şef a susţinut că această instituţie se bucură de credibilitate la nivel internaţional. Nu rămâne decât ca CGMB şi comitetul acţionarilor care intră în cele două societăţi să decidă care dintre aceste variante este cea mai bună pentru populaţie, deoarece obiectivul este unul singur – de a nu mai mări preţul, dacă afară se măreşte preţul la gaz sau la curent electric.

"Această consultanţă este necesară din punct de vedere tehnic, să respectăm legile şi mergând mai departe să vedem care sunt variantele propuse pentru reaşezarea şi modernizarea CET-urilor pentru a putea creşte eficienţa producerii de curent electric şi în acelaşi timp a energiei termice pentru populaţie", a subliniat edilul-şef, pe 24 aprilie.

Legat de datoriile RADET, el a spus că acestea se vor stinge prin fuziunea cu ELCEN, după ce Regia va fi transformată. Sorin Oprescu a arătat că ELCEN are două datorii. ‘Una o sting ei până la această unificare, cel puţin şi-au luat angajamentul acesta, şi mai rămâne plata unui credit pe care l-au luat în urmă cu un an de zile, urmând ca societatea comercială nou-înfiinţată să plătească acest credit de 74 milioane de euro’, a afirmat Oprescu.

Referitor la noile soluţii pentru modernizarea CET-urilor în cadrul viitoarei societăţi, Oprescu a spus că există posibilitatea obţinerii unui credit, 80% din bani fiind folosiţi pentru producerea de curent electric, iar 20% pentru energie termică.

"Altă soluţie ar fi delegarea de serviciu, şi aceasta este foarte importantă, pentru că dacă vom face acest lucru, şi nu e vorba de darea patrimoniului, societatea având acţionar principal Primăria Capitalei, se face delegarea de serviciu cu obligaţia injecţiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea CET-urilor într-un timp cât mai scurt", a mai afirmat Oprescu.

Proiectele aprobate de CGMB sunt rezultatul Memorandumului privind fuziunea dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) aprobat pe 27 martie de Guvern.