"În cadrul Programului Operaţional pentru Investiţii Mari POIM 2014-2020 sunt prevăzute fonduri pentru reînnoirea parcului de material rulant – DMU (rame automotoare Diesel – n. r.) şi EMU (rame automotoare electrice – n. r .). Noi avem, pentru a accesa aceste fonduri, nişte proiecte pregătite şi prinse şi în Master Planul General de Transport. După cum scrie şi în Master Plan, CFR Călători, pentru a opera pe secţiile reparate de CFR Infrastructură, pe coridoare în special, ar avea nevoie de 104 unităţi, care sunt împărţite în rame electrice, automotoare Diesel, rame push-pull, trenuri electrice. Cam 104 trenuri, cu capacitate medie de 240 de locuri", a spus şeful CFR Călători.

Iosif Szentes a reiterat miercuri că, din 2011, nu s-au mai făcut achiziţii din fondul de investiţii, acest lucru fiind impus de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"Acesta era şi un lucru impus de FMI, BM şi CE. Trebuia să se facă un studiu care se numeşte 'Testul investitorului privat prudent' care să prevadă acele proiecte care ar fi rentabile şi care ar merita să fie făcute de CFR Călători sau de orice altă companie. Acest studiu s-a realizat, nevoile au fost identificate şi, după ce a început acest program multianual de programare europeană 2014 – 2020, au fost identificate în cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare sume destul de consistente pe două axe: pe Axa 1.2, respectiv 2.7, totalizând aproape 270 de milioane de euro. Pentru accesarea acestor fonduri, se fac eforturi pentru realizarea studiului de fezabilitate, studiului de oportunitate, documentaţiei pentru ghid. De asemenea, am fost nevoiţi să facem intervenţii la DG Competition, prin Consiliul Concurenţei, cu ajutorul Ministerului Transporturilor, care asumă acest program de achiziţii de material rulant al CFR Călători", a explicat, la sfârşitul lunii septembrie, pentru AGERPRES, Iosif Szentes.

Potrivit acestuia, dacă totul se derulează normal, primele automotoare ar trebui să apară în trei ani.
"Prototipul poate mai repede, dar primele care să intre şi în circuit", a precizat el, în septembrie.

"Când va apărea ghidul de la Axa 1.2, respectiv 2.7 din POIM, pe care am fi eligibili, vom face demersuri ca CFR Călători, ca entitate, să fie eligibil pentru a depune proiect în vederea obţinerii fondurilor necesare pentru achiziţia de material rulant. Încă nu ştim dacă suntem sau nu eligibili. Dacă nu vom fi, vom face propuneri către această autoritate, către cei are administrează POIM", a adăugat, miercuri, Szentes.

Directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes, a participat, miercuri, la cea de-a X-a ediţie a "Zilelor Feroviare – Summit-ul pentru Investiţii Railway PRO". Evenimentul a debutat marţi la Bucureşti, reunind participanţi din rândul factorilor de decizie naţionali şi europeni, precum şi reprezentanţi ai celor mai mari furnizori feroviari, integratori de soluţii şi tehnologii. AGERPRES