Dacă normele de poluare sunt încălcate, vom putea cere despăgubiri

Noile norme ar garanta că, în UE, calitatea aerului nu dăunează sănătăţii umane, ecosistemelor naturale şi biodiversităţii. În acest mod ar alinia normele UE la cele mai recente orientări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind calitatea aerului.

Legea stabileşte o limită şi valori stricte pentru 2035 pentru mai mulţi poluanţi. Printre aceștia, particulele fine (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot), SO2 (dioxid de sulf) şi O3 (ozon).

Standardele de calitate a aerului propuse de Comisie ar trebui să fie un obiectiv intermediar care trebuie atins cât mai curând posibil şi cel târziu până în 2030. Noua lege spune că în orașele mari ar trebui să existe cel puţin un centru de monitorizare la două milioane de locuitori.

Unde apar concentraţii ridicate de particule ultrafine, negru de fum, mercur şi amoniac (NH3), ar trebui să existe un punct de prelevare la un milion de locuitori. Mai mare decât cel propus iniţial de Comisie, la cinci milioane şi atunci numai pentru particule ultrafine.

Eurodeputaţii doresc să armonizeze indicii de calitate a aerului din întreaga UE. Indicatorii trebuie să fie comparabili, clari şi disponibili publicului, cu actualizări din oră în oră. Cetăţenii trebuie să se poată proteja în timpul nivelurilor ridicate de poluare a aerului.

Limitele de poluare vor fi mai stricte

Parlamentul European doreşte ca cetăţenii a căror sănătate este afectată să aibă un drept mai puternic la despăgubiri dacă normele de poluare sunt încălcate.

Potrivit eurodeputatului român Nicu Ştefănuţă, legislaţia propune limite mai stricte. Dacă sunt depăşite, acestea deschid dreptul de a merge în instanţă pentru persoanele afectate, dar şi pentru ONG-uri.

„Combaterea poluării aerului în Europa necesită acţiuni imediate. Această pandemie lentă are un impact devastator asupra societăţii noastre, ducând la decese premature şi la o multitudine de boli cardiovasculare şi pulmonare. Trebuie să urmăm ştiinţa, să ne aliniem standardele de calitate a aerului la orientările OMS şi să promovăm unele dintre dispoziţiile acestei directive. Trebuie să fim ambiţioşi pentru a proteja bunăstarea cetăţenilor noştri şi pentru a crea un mediu mai curat şi mai sănătos”, a declarat după vot raportorul spaniol Javi Lopez (S&D), citat în comunicat.

Poluarea atmosferică continuă să fie principala cauză de mediu a deceselor timpurii în UE. Se înregistrează aproximativ 300.000 de decese premature pe an. Cele mai dăunătoare sunt, conform Agenţiei Europene de Mediu, PM2,5, PM10, NO2, SO2 şi O3.