Boala care face ravagii în lume

Boala care face ravagii în lume! Cazurile de cancer la persoanele cu vârsta între 14 și 49 de ani au crescut cu aproape 80%. Datele, publicate într-un studiu recent, arată tendința din ultimii 30 de ani.

Perioada studiată a fost situată între anii 1990 și 2019. Presa internațională mai scrie că numărul cazurilor de cancer a crescut de la 1,82 milioane la 3,26 milioane.

Studiile anterioare au arătat că majorarea cazurilor de cancer la cei cu vârsta între 14 și 49 de ani au fost provocate de:

  • alimentație corespunzătoare
  • fumat
  • consumul de alcool

Totuși, nu se știe exact ce a dus la aceste creșteri.

Cancerul de sân, cel mai des întâlnit

Cancerul de sân a reprezentat cel mai mare număr de cazuri în această grupă de vârstă. De asemenea, el a marcat cea mai rapidă creștere din 1990 încoace.

După el se află cancerul de trahee și cel de prostată.

În plus, cercetătorii spun că noile cazuri de cancer cu cel mai mare număr de decese în rândul adulților tineri au fost cele de:

  • sân
  • trahee
  • plămâni
  • intestine
  • stomac

Pentru a afla rezultatele, cercetătorii studiului, cu sediul în China, au folosit date din Studiul Global Burden of Disease 2019 pentru 29 de cancere din 204 țări și regiuni.

Aceștia au analizat apoi noile cazuri de cancer, decesele, consecințele asupra sănătății și factorii de risc pentru persoanele cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani, pentru a estima modificările procentuale anuale între 1990 și 2019.

Cazurile noi de cancer de trahee și de prostată cu debut precoce au crescut cel mai rapid între 1990 și 2019, cu variații procentuale anuale estimate de 2,28% și 2,23%.

Cancerul de ficat cu debut precoce a avut cea mai accentuată scădere, scăzând cu un procent estimat de 2,88% în fiecare an.

cancer la san
SURSA FOTO: Dreamstime

Numărul deceselor a crescut cu aproape 28%

În 2019, cancerul a luat viața a peste un milion de persoane cu vârsta sub 50 de ani la nivel global. Numărul reprezintă o creștere de aproape 28% față de 1990, au constatat cercetătorii.

Cele mai puternice creșteri ale numărului de decese au fost constatate la persoanele care se luptă cu cancerul de rinichi sau ovarian.

Cele mai mari rate de cancere cu debut precoce în 2019 au fost în:

  • America de Nord
  • Australasia
  • Europa de Vest

Studiul a prognozat, de asemenea, ratele de cancer pentru anii următori, spunând că „proiecțiile au indicat că numărul global al incidenței și al deceselor cauzate de cancerul cu debut precoce va crește cu 31% și 21% în 2030”, cei mai expuși fiind cei în vârstă de 40 de ani.

Motivul creșterii numărului de cazuri

În timp ce factorii genetici pot juca un rol, cercetătorii sugerează că principalii factori de risc legați de cancerele comune pentru persoanele sub 50 de ani sunt:

  • dietele bogate în carne roșie și sare
  • dietele sărace în fructe și lapte

Inactivitatea fizică, excesul de greutate și nivelul ridicat de zahăr din sânge sunt factori care contribuie în aceste cazuri, au adăugat cercetătorii.

Aici mai intră, evident, consumul de tutun sau alcool.

„Schimbările în alimentație, stil de viață și mediu de la începutul secolului al XX-lea, care au dus la creșterea ratelor de obezitate, inactivitate fizică, diete occidentalizate și poluarea mediului, ar fi putut afecta incidența cancerului cu debut precoce”, afirmă autorii.