Obligativitatea certificării energetice a clădirilor va spori interesul pentru conceptul de performanţă energetică şi va stimula lucrările de reabilitare termică, fapt ce se aşteaptă să conducă la o creştere de până la 20% a consumului de materiale de construcţii şi de instalaţii, potrivit Baumix.

”Această măsură nu va avea niciun efect în dinamica realizării construcţiilor noi, dar va stimula lucrările de reabilitare termică, care ar putea determina o creştere a pieţei materialelor de construcţii cu până la 20% faţă de cifrele actuale”, a declarat Augustin Russu, director general al Baumix, producător de materiale de construcţii.

Aproape nici un bloc vechi nu va fi de clasa A sau B

În contextul dinamizării lucrărilor de reabilitare termică, cele mai cerute materiale de construcţii vor fi adezivii de polistiren, tencuielile decorative, accesoriile – elemente ale sistemului de termoizolaţie. În funcţie de caracteristicile clădirii şi de investiţii, pierderile de energie pot fi diminuate până la pasivizarea din punct de vedere energetic, fapt ce ar putea contribui la o majorare a preţului caselor vechi cu 5-10%.

Potrivit reprezentanţior Baumix, în România, procentul blocurilor vechi de locuinţe care pot obţine un calificativ energetic favorabil, A sau B, fără a fi termoizolate, se apropie de 0%.