Instanța a respins cererea introdusă de Asociaţia Alburnus Maior şi de Centrul de Resurse Juridice de anulare a certificatului de urbanism nr. 68/2004, eliberat pentru RMGC de către Consiliul Judeţean Alba, decizia fiind definitivă şi irevocabilă.
Certificatul de urbanism a fost eliberat în anul 2004, înainte de elaborarea studiului de impact asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană.
„Ca urmare a succeselor consecutive în justiţie şi a reluării analizei raportului de evaluare a impactului asupra mediului, ne exprimăm încrederea că analiza va confirma faptul că Proiectul Roşia Montană a fost elaborat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât să devină un model de operaţiune minieră.
Atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectiva dezvoltării comunităţii locale, mina de la Roşia Montană va fi un model pe care orice proiect minier ulterior îl va urma”, a declarat Dragoş Tănase, director general al RMGC.
Proiectul minier de la Roşia Montană ar aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, contribuţie totală potenţială la PIB fiind de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor recente ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management făcute la solicitarea RMGC.