Potrivit raportului privind piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti în T1 2012, realizat de CBRE România, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a înregistrat scăderi de la trimestru la trimestru, rămânând ridicată în special în zonele periferice, precum Pipera şi în Est. O singură clădire de birouri a fost finalizată în acest trimestru, Barbu Văcărescu Office, cu o suprafaţă închiriabilă de 2.000 de metri pătraţi. Până la finele anului, se aşteaptă să fie livraţi 100.000 de metri pătraţi de noi spaţii pentru birouri în Capitală, în proiecte cum ar fi AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, Unicredit HQ şi ART Business Center 6.
„Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti este similară cu cea de anul trecut, însă nivelul livrărilor va fi scăzut în acest an, cu 20% mai mic faţă de 2011, şi va continua să fie redus comparativ cu anii anteriori”, a declarat Cătălina Jigman, Head of Office Department, CBRE România. Ea a subliniat că, în primul trimestru din 2012, a fost finalizată o singură clădire, iar o parte dintre proiectele anunţate depind de activitatea de pre-închiriere. „Fără astfel de tranzacţii şi cu o rată de neocupare ce înregistrează scăderi graduale, nivelul chiriei ar putea înregistra o uşoară creştere, pachetele de gratuităţi ar putea fi diminuate, iar flexibilitatea proprietarilor în renegocierea contractelor existente să fie redusă”, a adăugat Jigman.
Activitatea de tranzacţionare în T1 2012 a însumat 49.000 de metri pătraţi, iar cererea reprezintă 91%, cu 45.000 metri pătraţi tranzacţionaţi, în timp ce 9% reprezintă tranzacţiile de renegociere şi/sau reînnoire a termenilor contractuali. Cererea de tranzacţionare a fost împărţită între tranzacţii de relocare (40%), extinderi (10%) şi o tranzacţie de pre-finalizare (50%). Zona de Nord a Capitalei a înregistrat cele mai multe tranzacţii de închiriere (61% din totalul cererii), urmată de Centru (15%) şi CBD (8%). Cele mai active companii în T1 au fost cele din sectorul financiar (52% din totalul cererii) şi cele din sectorul serviciilor profesionale (24%).
Chiria zonelor prime a rămas stabilă la valoarea de 19,5 euro/mp/lună, iar chiria de bază este neschimbată în aproape toate zonele. „Se estimează că aceasta ar putea creşte uşor în trimestrele viitoare în spaţiile centrale, având în vedere nivelul scăzut al livrărilor şi rata de neocupare de aproximativ 6% pentru clădirile de birouri clasa A situate în CBD. În funcţie de durata contractului şi de puterea de negociere, chiriile nete efective pot atinge valori cu 20% mai mici faţă de chiria de bază, datorită pachetelor oferite de proprietari, precum luni gratuite sau contribuţii ale acestora la costurile de amenajare”, se menţionează în raportul CBRE România.
CBRE Group este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume, raportat la încasările din 2010. Compania are aproximativ 31.000 de angajaţi şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriaşii prin intermediul celor peste 300 de birouri din întreaga lume.
Sursa: Agerpres