Conform Organizatiei Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) cererea de energie a lumii va creste pana in 2030 cu aproximativ 50%, insa rezervele de petrol si dezvoltarea metodelor de obtinere a energiei regenerabile va echilibra cererea cu oferta. Raportul OPEC are la baza si increderea privind descoperirea noilor rezerve de petrol care vor acoperi o mare parte a cererii.

In raportul intitualat “O privire asupra lumii in 2008” OPEC a incercat sa faca fata si criticilor aduse cu privire la refuzul Organizatiei de a creste productia, declarand ca principala vina o au dolarul foarte slab si speculele de pe piata. Reprezentantii OPEC au mai sugerat ca perioadele in care pretul petrolului s-a situat la cote foarte scazute au avut un efect negativ, lasand piata nepregatita pentru aceasta crestere brusca.

“Perioadele precedente, remarcate prin preturile foarte scazute, au fost extreme de daunatoare atat pentru industria energetica cat si pentru consumatori” au sintetizat reprezentantii OPEC intregul raport. Acestia au mai asigurat insa ca, in ciuda situatiei economice, “exista destul petrol pentru a sustine cererea pe o perioada indepartata si previzibila”.

Mai mult, secretarul general al OPEC, Salem Abdalla El-Badri a declarat: “Este evident ca atat cererea cat si oferta de petrol sunt in echilibru. Exista, si au existat intotdeauna, suficiente rezerve pentru a satisface cererea si nivelul de aprovizionare al principalelor tari consumatoare. Acest lucru ar trebui sa tempereze tendinta actuala a preturilor”.

Raportul mai estimeaza ca cererea de petrol va creste la 113 milioane de barili pe zi in 2030, estimare in scadere cu 4 milioane de barili fata de raportul prezentat in raportul precedent.

Sursa: CNN