Centrele de vaccinare ar putea fi închise

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a vaccinării anti-COVID (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a explicat că direcția respectivă a fost transmise în contextul în care 45% din acestea au o activitate „medie” şi „scăzută”.

„Am făcut o evaluare, cu ajutorul colegilor din CNCAV, a activităţii şi eficienţei centrelor de vaccinare din cele 1.499 de fluxuri, adică peste 996 de centre de vaccinare. 45% din aceste centre au o activitate medie şi scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului. Ca atare, pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, ieri am transmis către toate Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti o adresă prin care rog reevaluarea activităţii centrelor de vaccinare, cu mai multe propuneri”, a declarat marți Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Victoria.

Este vorba despre o reducere a programului de lucru sau chiar sistarea temporară a activităţii

De asemenea, acesta a explicat că este vorba despre o reducere a programului de lucru sau chiar sistarea temporară a activităţii.

„Pe de o parte, fie de reducere a programului de lucru în acele centre şi constituire de echipe mobile care să vaccineze fie în activităţile de vaccinare door to door, din uşă în uşă, în mod deosebit în mediul rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile sau, în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activităţii acestora, tocmai pentru a fi eficienţi în ceea ce priveşte persoane vaccinate, respectiv costuri”, a completat şeful CNCAV.

Totodată, acesta a adăugat că în momentul de față nu mai sunt centre de vaccinare anti-COVID care să aibă listă de aşteptare. Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, funcţionează 1.144 de fluxuri de vaccinare cu ser de la compania Pfizer, 153 de fluxuri – Moderna, 154 de fluxuri – AstraZeneca şi 48 de fluxuri – Johnson&Johnson, în afară de cabinetele de medicină de familie şi evenimentele de tip maraton.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin